Els dos principals responsables de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) -Gabriel Ubach i Joan Torra- i fins a quatre treballadors de la concessionària -entre els quals la delegada de personal- s’han reunit aquest migdia durant prop de dues hores amb Mas per traslladar-li la seva preocupació i els constants “abusos” que a parer seu està protagonitzant l’adjudicatària liderada per Ambulàncies Egara en matèria laboral. Tant és així que la ministra ha demanat dues setmanes per tornar una resposta i els representants dels treballadors han respost que el Govern pugui tenir un plantejament sobre la taula aquesta mateixa setmana.
El ministeri “està mantenint des de fa alguns dies diverses trobades en relació al transport sanitari externalitzat del SAAS. Des del departament de Salut es treballa intensament amb els actors implicats tot analitzant les diferents possibilitats amb l’objectiu de trobar solucions a la qüestió”
Des de l’executiu, les fonts oficials consultades s’han limitat a admetre que el ministeri “està mantenint des de fa alguns dies diverses trobades en relació al transport sanitari externalitzat del SAAS. Des del departament de Salut es treballa intensament amb els actors implicats tot analitzant les diferents possibilitats amb l’objectiu de trobar solucions a la qüestió”. Els representants del personal, però, han tingut la sensació que Mas “el que no volia fer de cap de les maneres era mullar-se”.
Tant els treballadors com els representants sindicals asseguren que el que caldria, “vistos els reiterats incompliments per part de la concessionària”, seria “prendre decisions valentes” i, si escau, deixar fins i tot sense efecte el contracte amb Andorrana de Transport Sanitari, encara que admeten els delegats del personal que no creuen que s’estigui en aquest escenari vist com ha anat la reunió d’aquest migdia. “Les decisions valentes les ha d’adoptar el SAAS o millor encara el ministeri, no ens correspon ni a nosaltres ni tampoc a l’empresa”, han manifestat els representants dels treballadors.
En un missatge enviat per la direcció de la concessionària als treballadors per trametre’ls la planificació laboral de la propera setmana, la pròpia empresa els hauria reconegut que el SAAS ja parla de “situació crítica”. De fet, cada vegada més personal del SUM ha d’assumir feina que pertocaria al personal de la concessionària perquè aquesta s’està quedant sense tècnics ja sia per renúncies als llocs de feina o per baixes mèdiques.
RECANVIS FORANS
La sensació que té tant l’USd’A com el personal és que a Ambulàncies Egara ja li va bé que plegui el personal actual perquè així s’estalvia d’haver de fer front a l’antiguitat -en alguns casos de dos i tres lustres- i podrà reemplaçar els treballadors dimissionaris per tècnics que, molt probablement, seran importats d’Espanya, on Egara ja estaria buscant en les acadèmies de formació personal per Andorra i “així els faran fer allò que ni la legislació andorrana permet ni el personal actual està disposat a fer”.
I és que recorden els treballadors, que, de fet, Andorrana de Transport Sanitari ha volgut implementar ara unes condicions que fa cinc anys ja es van impugnar -perquè les pretenia fer l’anterior adjudicatària- i fins i tot, han assegurat les fonts, la posició del personal va portar a una modificació de la normativa laboral per evitar excessos que ara es volen imposar com a “normals”.
Mas hauria apuntat divergències legals entre empresa i treballadors, però el personal ha recordat a la titular ministerial que el seu referent és inspecció de Treball
Les fonts sindicals i del personal consultades han assegurat que la ministra s’ha dedicat més a escoltar que no pas a parlar o proposar solucions i el que sí que ha manifestat és que creu, sempre segons la versió dels treballadors, que “hi ha interpretacions distintes de la norma”. I que l’empresa s’agafaria a una i el personal, a una altra. Però en aquest sentit, els portaveus dels treballadors han assegurat que el personal “no interpreta res. Ha posat el cas en coneixement d’inspecció de Treball i ha estat aquest departament que ha dit el que és correcte i el que no”.
Les mateixes fonts han recordat que des del primer dia la concessionària no ha respectat la carta de subrogació a les condicions precedents que era la base del concurs que va activar el SAAS i han explicat que a la ministra, i a preguntes d’Helena Mas, “se li ha dit que no hi ha cap problema per treballar en un conveni col·lectiu, però que un conveni col·lectiu serveix per millorar les condicions que ja es tenen. No per anar endarrere” que és, lamenten, el que creuen que Andorrana de Transport Sanitari pretén.
“Primer que l’empresa respecti el que va firmar i després ja en parlarem, perquè sinó, tota la resta, el que són són coaccions”, han afirmat amb rotunditat els representants laborals, que esperen una resposta del ministeri per a final d’aquesta setmana. Helena Mas s’hauria compromès a fer arribar el parer governamental a través dels representants sindicals.
Comentaris (17)