La directora general del SAAS, Meritxell Cosan, ha reconegut que “és la voluntat” de la institució tornar a fer cirurgia de pròstata. Però no hi ha res més que això. I la ministra de Salut, Helena Mas, ha parlat d’anar “implementant millores” però sense “la pressió” dels terminis. Cosan ha assegurat que poder fer cirurgia prostàtica a Andorra “és atraient”, és “una eina d’atracció”. Per al SAAS seria un mecanisme de “captació de talent poder retornar aquest procediment aquí a Andorra”.
I més quan el 2024 es van detectar 89 càncers de pròstata només a l’hospital, entre els quals un en menors de 50 anys i 14 casos en majors de 80 anys. Entre les dades que s’han donat aquest dilluns durant la presentació de la nova unitat de patologia mamària també s’ha indicat que l’any passat els tumors colonorectals van arribar als 84 -onze entre menors de 50 anys i vuit en majors de 80 anys-. Segons la directora general del SAAS, “en colon i recte sí que hi ha hagut una mica de repunt gràcies a l’inici del programa de cribratge”.
En tot cas, i retornant a la pròstata, disposar de les eines necessàries per poder fer cirurgia prostàtica “pot ser molt cridaner com a professional on tu puguis desenvolupar-te”, ha manifestat Cosan, que no faria cap lleig a poder incorporar un o dos facultatius per aquesta especialitat. Això no obstant, calen altres coses. I se n’ha encarregat de recordar-ho el ginecòleg responsable de la nova unitat de mama. Martín Espinosa ha recordat que a diferència del seu cas, la cirurgia prostàtica “és més robòtica i això ja requereix una major inversió. No només necessites un cirurgià”.
Necessites una cònsola -de forma general, una Da Vinci- i un equip que estigui entrenat en aquestes eines. El robot en qüestió pot suposar una inversió de dos milions d’euros. Però és necessari no només per operar sinó per disposar d’un equip d’uròlegs de garanties atès que tots els professionals que es formen en l’actualitat ho fan amb aquestes tècniques. I si no es disposa d’aquests equips, és gairebé impossible que algú s’interessi per anar a treballar a un lloc on no pot desenvolupar-se professionalment.