La recepta electrònica va per llarg encara

Els professionals sanitaris que han de treballar amb els formularis consideren que encara hi ha molta feina per fer, ni tan sols està del tot acabat el vademècum

Segellant una recepta. ALTAVEU MÈDIA

La recepta electrònica difícilment s’implementarà amb tota la força fins l’any que ve. Aquesta és la conclusió i el calendari oficiós amb què treballen els principals professionals sanitaris implicats, això és metges que han de prescriure i farmacèutics que hauran de dispensar els medicaments que s’escaigui. I és que hores d’ara encara ni tan sols està finalitzat del tot el catàleg en línia de fàrmacs, el vademècum entre el qual els facultatius hauran d’elegir que recepten als seus pacients.

Aquest dimarts, via telemàtica, responsables del ministeri de Salut, del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), farmacèutics i informàtics que estan treballant en el projecte van mantenir un contacte per avaluar els passos que s’estan donant. Les fonts consultades han reconegut que “està costant una mica la integració dels processos” i que malgrat que es va avançant i s’acabarà aconseguint, tot plegat va per llarg.

Oficialment no hi ha cap calendari establert, malgrat que dies enrere la ministra de Salut, Helena Mas, deia poder disposar de la recepta electrònica abans d’acabar l’any. Els professionals consultats que van participar de la trobada telemàtica ho consideren molt complicat i creuen que no serà fins al 2024 que es podrà implementar de manera definitiva la recepta, que serà "molt similar a l’espanyola de paper i és el mateix que es fa fins ara però més centrat, amb el nom del producte, la posologia i, si cal, amb el nombre d’envasos que s’han d’entregar”.

La recepta serà "molt similar a l’espanyola de paper i és el mateix que es fa fins ara però més centrat, amb el nom del producte, la posologia i, si cal, amb el nombre d’envasos que s’han d’entregar”

Fins l’any que ve, han assegurat les fonts, “no es començarà a treballar la dispensació electrònica”. La recepta plenament digitalitzada, automatitzada és, segons fonts properes a la CASS, clau per garantir un control real i eficient per a la implantació del tercer pagador. Semblava que tot plegat havia de ser més veloç però no ho està sent i, de fet, ni tan sols està acabat del tot el vademècum, la relació de medicaments que es poden prescriure amb els seus preus de referència i que és el catàleg de consulta obligada per als metges del país.

Ara, els facultatius són els que començaran a posar en pràctica el sistema. La feina no els canviarà gaire, en el sentit que hauran de triar un medicament del catàleg i prescriure’l. Això sí, ho hauran de fer amb ordinador. Inicialment es provarà amb paper, que continuarà sent, fins que no hi hagi la implantació definitiva, l’únic format vàlid. Més endavant, serà tot electrònic. La recepta es podrà descarregar en una aplicació o similar. No hi ha un calendari concret. L’únic que s’hauria assegurat és que l’any que ve començaran a treballar la dispensació electrònica.

I és que abans, també, caldrà treballar la integració programàtica amb tots els prestadors. Caldrà, doncs, que es posin en comú els programes informàtics de les farmàcies. I això és una de les parts més complicades, perquè hi ha força diversitat. En tot cas, han assegurat les fonts, malgrat que el projecte avança, encara hi ha molta feina per fer. I tot plegat va per llarg.

Etiquetes: