La recepta electrònica i la sensibilització de prestadors i usuaris, claus per reduir fulls grocs

La CASS ja ha identificat amb els professionals sanitaris quins són els tràmits que ara es fan amb aquest sistema que es podrien efectuar amb fórmules telemàtiques alternatives, però remarca que també cal la implicació dels facultatius i, sobretot, dels assegurats

La façana de la CASS.
La façana de la CASS. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) avança en una de les fites que s’ha marcat de cara al futur immediat: la reducció progressiva, a ser possible fins al mínim imprescindible, dels fulls grocs. Des de la parapública s’està ja treballant amb diferents col·legis de professionals sanitaris per mirar de trobar la millor alternativa per aquest sistema, en ocasions lent i farragós, i que genera molta més càrrega de feina als treballadors. Tot i això, s’admet que tot plegat no serà possible sense la complicitat d’usuaris i facultatius i, sobretot, ho facilitaria la implementació de l’esperada recepta electrònica.

El que es té clar, així ho han apuntat a Altaveu fonts de la CASS, és que el sistema fa temps que està desfasat. La gestió manual, s’admet, “comporta retards en els reemborsaments i risc d’errors de transcripció”. Cal trobar un sistema més eficient i que comporti menys càrrega burocràtica. I en això s’està treballant.

Les darreres setmanes s’han mantingut reunions amb els diferents col·legis professionals sanitaris: metges, podòlegs, logopedes, fisioteràpies, dentistes, farmacèutics o audioprotesistes entre altres. Les trobades han servit per analitzar quins fulls grocs existeixen i quins serien innecessaris perquè el tràmit es pot acabar derivant cap a fórmules telemàtiques via lectors electrònics. A partir d’aquí, s’aniran preveient les diferents accions que han de comportar una sensible disminució d’aquest sistema.

S’avisa, però, que l’eliminació total és complicada d’aconseguir, però s’entén que en la majoria de casos es pot assolir “una gestió molt més automatitzada” per reduir el tractament manual. A la vegada, es prefereix no fixar terminis concrets, ja que, es defensa, tot plegat no depèn exclusivament de la CASS, sinó que també hi ha altres actors que s’han d’implicar.

És el cas dels mateixos professionals sanitaris però també dels usuaris, en especial que aquest se sensibilitzin que cal portar sempre a sobre la targeta sanitària. I una alternativa que, es deixa clar, ajudaria molt seria la implementació de noves mesures tecnològiques, com ara la recepta electrònica.

Es considera, a més, que aquest canvi no requeriria una gran inversió econòmica. Al contrari, “la majoria són accions sense cost” i que impliquen, bàsicament, “canviar la manera de fer les coses”. Així, la despesa que sí que s’hauria d’assumir seria posar a l’abast de tots els prestadors l’aparell que servís per llegir les targetes de la CASS.

Comentaris (4)

Trending