Quatre empreses d’ambulàncies estudien el projecte de ‘nou’ transport sanitari

Els tècnics actualment empleats a ADP també estan molt a l’expectativa de tot el procés per si poden millorar de condicions laborals

Una ambulància de l'actual concessionària en un servei.
Una ambulància de l'actual concessionària en un servei. Toni Solanelles

Quatre empreses d’ambulàncies del país estudien el plec de condicions relatives al transport sanitari que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), de comú acord amb el ministeri de Salut, ha acordat recentment. Tot porta a pensar que almenys hi haurà tres propostes entre els quals triar. Encara que aquesta xifra podria augmentar si algun operador estranger aconsegueix aliar-se amb alguna petita empresa que hores d’ara no tingui cap intenció de concursar.

Si són tres les propostes que es perfilen és perquè dues de les quatre empreses que estan analitzant el plec de bases podrien aliar-se entre elles. És el cas d’Ambulàncies Valira -lligada a la catalana Ambulàncies Egara i amb poca presència formalment encara al Principat- i Ambulàncies Carlemany, dues de les firmes, dues de les societats que van néixer, justament, amb la intenció de poder participar del concurs del transport sanitari i que s’han hagut d’armar de paciència atès que estaven convençuts que el procés seria més ràpid del que finalment ho ha estat. Mentrestant, especialment Carlemany, s’ha anat fent lloc en el mercat privat dels preventius i altres serveis.

Efectius de l'actual transport sanitari fent pràctiques pediàtriques.

Relacionat

El nou adjudicatari del transport sanitari haurà de donar servei a la nit des de la base d’Escaldes

Una mica seria el mateix cas en què es troba SAS Ambulàncies, que no té res a veure amb el SAAS, òbviament, i que lligat amb una firma que dona altres serveis viaris i, alhora, amb l’experiència d’alguns dels seus socis d’haver estat ja vinculat al sector, de fet, provindrien alguns dels integrants d’aquesta empresa de l’oficiosament extinta Ambulàncies de les Valls, que anys enrere ja havia assumit el transport sanitari a mitges amb l’actual concessionària, una Ambulàncies del Pirineu (ADP) que, òbviament, aspira a renovar el contracte i és la quarta companyia que està estudiant fil per randa el plec de bases.

De fet, les condicions són molt similars a les anteriors. Les dues grans diferències és que caldrà assumir el transport sanitari nocturn atès que els bombers deixen de fer-lo i que cal que els vehicles (un mínim de deu, vuit dels quals han d’estar sempre operatius) han de ser motrius. Les ofertes es poden presentar fins a principi de juliol. El servei s’ha d’oferir des de tres bases diferents, la que ofereix el SAAS sense cost en les seves dependències d’Escaldes. I dues més a càrrec de la concessionària que han d’estar ubicades a la Massana i Canillo.

Si les empreses segueixen de prop el plec de bases, els tècnics de transport sanitari segueixen de prop l’evolució del concurs. Especialment els treballadors d’ADP tenen el neguit de mantenir la feina però, també, l’esperança que el concurs serveixi per millorar algunes condicions laborals. I que si és una altra companyia la qui es queda la concessió, que els agafi sota uns requisits millors dels que disposen, que tot i això, han anat a més després de múltiples tensions i moments notablement convulsos.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending