La junta que presideix Òscar Feernàndez espera una resposta ministerial a les aportacions professionals fetes al programa d’ajut per combatre els efectes de la Covid. O més clar encara, el comunicat, que ve a ser una cronologia dels fets des del punt de vista dels psicòlegs -que difereix una mica bastant de l’exposat pel titular de Salut, Joan Martínez Benazet- manté en el darrer punt que “avui dia, el Col·legi queda a l'espera d’una resposta a aquestes aportacions professionals i resta a la disposició del Govern d’Andorra amb l’esperança de signar el conveni en els dies vinents i iniciar el programa amb les màximes garanties d’èxit”.
“Avui dia, el Col·legi queda a l'espera d’una resposta a aquestes aportacions professionals i resta a la disposició del Govern d’Andorra amb l’esperança de signar el conveni en els dies vinents i iniciar el programa amb les màximes garanties d’èxit”
El ministeri està convençut que s’arribarà a una entesa. I que els psicòlegs s’afegiran al carro del programa sense dubtes. Però no està gens clar. En tot cas, Salut sí que sap que hi ha professionals disposats a oferir el suport que s’ha dissenyat en el programa que ja s’ha publicat fins i tot al BOPA. I és de suposar que això dona certa tranquil·litat al departament que lidera Martínez Benazet i que té com a número dos una psicòloga.
En el seu comunicat, el COPSIA descriu que “el divendres 7 de maig, el col·legi celebra l’aposta del Govern per a la salut mental, es mostra disposat a col·laborar”. El dilluns següent, “el conveni d’atenció psicològica per la Covid-19 es fa extensiu a tots els col·legiats mitjançant un correu electrònic intern on també se’ls convoca a una reunió”. L’endemà mateix, “es du a terme una reunió informativa entre els col·legiats i la secretaria d'Estat de Salut, Helena Mas, en la qual es presenta el programa”.
En els dies vinents, i sempre segons el comunicat fet públic pel COPSIA aquest dilluns, “s’estudia la documentació i s’organitzen taules de treball entre els col·legiats que responen als criteris per adherir-se al programa per millorar els aspectes més tècnics del conveni amb la intenció de garantir una atenció basada en qualitat assistencial, el benestar de les persones i l'ètica professional”. Divendres passat, “el col·legi fa arribar al ministeri de Salut diferents propostes de caràcter estrictament tècnic amb la voluntat d'oferir un programa que s’ajusti als criteris professionals i doni una resposta efectiva als problemes psicològics derivats de la pandèmia. Avui dia, el col·legi queda a l’espera d'una resposta a aquestes aportacions professionals i resta a la disposició del Govern d’Andorra amb l'esperança de signar el conveni en els dies vinents i iniciar el programa amb les màximes garanties d’èxit”.
Aquest darrer punt, que seria el passi de pilota dels psicòlegs cap al terrat del ministeri, contradiria el que ha afirmat Martínez Benazet. Segons el ministre, mai no han tingut un retorn clar del col·legi. I és que la divisió interna, emmarcada per una negociació de la inclusió de les prestacions psicològiques en la cartera de serveis de salut, s’està enquistant. Les tarifes, els 36 euros per consulta, retronen en l’ambient. El serial continuarà, segur.