El PS marxa de la taula de treball de l’avortament perquè “no s’ha avançat res”

Els socialdemòcrates lamenten que gairebé un any després estiguin al mateix punt on estaven i han pres la decisió perquè consideren que "se'ns ha aixecat la camisa"

Judith Salazar i Maria Nazzaro
Judith Salazar i Maria Nazzaro Albert Sanjuan

Els socialdemòcrates han decidit posar punt final a la seva participació en aquesta taula de treball que es va crear fa gairebé un any. Va ser el cap de Govern, Xavier Espot, qui va demanar treballar de manera pausada i discreta l’encaix de la interrupció voluntària de l’embaràs amb la Carta Magna.

La consellera general, Judith Salazar, ha expressat que durant aquest temps no s’ha avançat res i creuen des del Govern com des dels grups de la majoria “se’ls ha volgut aixecar la camisa” i “ha estat un gest de cara a la galeria". Segons la socialdemòcrata, les vegades que s’han reunit ha estat sempre a petició seva. Expressa que van acceptar a treballar en aquesta qüestió, a partir de la discreció i lleialtat, compromís, que a parer seu, s’ha complert. “En un context electoral a la porta, cal ser lleials amb la ciutadania i que es pugui entendre que ens desentenem de la taula treball estèril”, ha puntualitzat. Critica que des de la majoria “no interessa que aquest tema esdevingui una realitat” i ha carregat contra el que creu que ha estat una “actitud infantil”. “No poden plantejar-se la qüestió de l’avortament des de la visió del permís del Vaticà”, qui alhora assegura que com a país “no se si ens deixa en bon lloc per defensar els drets de les persones”.

Salazar critica que se’ls traslladés que s’encarregaria un informe al catedràtic espanyol de la Universitat de Comillas, Federico Montalvo, quan resulta que l’estudi ja estava fet abans de començar a treballar en aquesta taula. El treball deixava clar que no es penalitzaria nia les dones ni als metges, però continuaria sent il·legal avortar al Principat. Així mateix, diu que el plantejament inicial era que s’avortés fora d’Andorra i des de les files del PS es demanava que pogués estar cobert per la CASS en segons quins casos.

Federico de Montalvo és catedràtic a la Universitat Pontificia de Comillas.

Relacionat

Ni penalitzar les dones ni els metges, però l’avortament continuaria sent il·legal a Andorra

La parlamentària exposa que accepten formar part de la taula de treball perquè, “tot i no ser el què portàvem al programa electoral, era més del que teníem”. La darrera trobada va ser per Sant Tomàs i exposa que les vegades que s’han reunit amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, la resposta ha estat sempre que s’havia de cenyir a la Constitució.

Per la seva banda, la coordinadora de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, Maria Mazzaro, ha dit que retornen al seu plantejament com a partir. Aquest el poder avortar amb terminis com fan els països del voltant. “Les dones han de poder escollir quants fills volen tenir i amb qui”, a la vegada que demana que es despenalitzi del Codi Penal.  Sobre això, Judith Salazar lamenta que es “criminalitzin les dones quan volen interrompre l’embaràs voluntàriament”.

Comentaris (6)

Trending