Un primera espasa en cirurgia mamària com a ‘revulsiu’ perquè la dona vulgui ser tractada a Andorra

La nova unitat oncològica de mama a l’hospital s’ha posat en marxa aquest dilluns després que el càncer de pit experimentés el 2024 un petit repunt quant als casos respecte del 2023

EL DOCTOR MAARTÍN ESPINOSA DURANT LA PRESENTACIÓ.
EL DOCTOR MAARTÍN ESPINOSA DURANT LA PRESENTACIÓ. Toni Solanelles

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i, de fet, també el ministeri de Salut, esperen que la incorporació d’un primera espasa en matèria d’oncologia per a càncer de pit i especialment un gran especialista en cirurgia mamària esdevingui “un revulsiu” perquè especialment les dones que pateixin aquesta malaurada dolença es vulguin quedar a Andorra a tractar-se. Així ho ha indicat la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, durant la presentació de la nova unitat de patologia mamària que formalment ha començat a caminar aquest dilluns amb les primeres visites del ginecòleg de la Vall d’Hebron Martín Espinosa.

Espinosa atendrà cada dilluns a l’hospital, sigui en funcions de consulta o de cirurgia. Però serà el referent assistencial de la unitat alhora que el cirurgià principal, malgrat que com passa a la Vall d’Hebron els darrers tres lustres, sigui el coordinador d’un equip transversal, multidisciplinar, on hi treballin, en el marc d’un comitè de patologia mamària, diversos especialistes i professionals sanitaris, molts dels quals ja estan actualment prestant servei al SAAS i a l’hospital. Martín Espinosa dedica tota l’activitat assistencial al càncer de mama des del 2009 i a la Vall d’Hebron l’equip que coordina veu més de 600 casos cada any. I ell, directament, com a responsable, intervé més d’un centenar de pacients. 

Realització d'una mamografia amb contrast.

Relacionat

L’hospital crearà l’any que ve una unitat puntera per al diagnòstic i tractament del càncer de mama

A Andorra es preveu que es puguin operar entre set i vuit de cada deu casos, tenint en compte les noves tècniques i que hi haurà quadres més complicats que per molt bo que sigui Espinosa necessitaran de tècniques -com la medicina nuclear- que no es pot dur a terme a Andorra i que caldrà continuar fent a Barcelona o a Tolosa, les dues ciutats on el facultatiu d’origen argentí s’ha format en una especialitat de la qual ell i el seu equip estan reconeguts com a formadors d’alt nivell d’altres professionals.

Només Espinosa ha operat els darrers anys entre 120 i 130 pacients l’any. A Andorra, el 2024, a nivell hospitalari hi va haver un petit repunt de detecció de càncers de mama. Però si durant tot el 2023 el servei d’anatomia patològica en va diagnosticar 65, l’any passat la xifra es va incrementar fins a 74. No hi ha una justificació clara, però tant els ginecòlegs que atenen al país com el SAAS estan al cas i observants per mirar l’evolució d’una possible tendència o no. Aquesta dada s’ha donat durant la presentació de la nova unitat d’oncologia mamària.

IMG 0428
UN MOMENT DE LA PRESENTACIÓ DEL PROJECTE.

L’aterratge de Martín Espinosa, expert en cirurgia mamària, és gràcies a un conveni que ja existia entre el SASS i l’organització TM Oncology. S’hi inclou una addenda en el pacte establert amb l’esmentada firma sanitària i per uns 70.000 euros més a l’any, i amb independència dels o de les pacients que intervingui Espinosa, es posa en marxa la nova unitat. Es preveu que entre el 75 i el 80% dels malalts de càncer de mama que necessitin cirurgia es podran operar a Andorra si ho desitgen.

Martín Espinosa Bravo.

Relacionat

El principal especialista en càncer de mama a la Vall d’Hebron liderarà la nova unitat de l’hospital

El fet que gràcies a aquest nou acord i a l’avenç de la tecnologia -ja no és sempre necessària la medicina nuclear per diagnosticar els tumors- es pugui posar en marxa la nova unitat a Andorra, és clar que hi haurà una millora de la qualitat de vida tant de les pacients com de les seves famílies. I malgrat que com ha recordat la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, “la lliure elecció de metge hi continua sent”, s’espera que la presència en el servei del doctor Espinosa “sigui un revulsiu perquè les pacients vulguin ser tractades” a Andorra un amb un “tractament d’excel·lència”, com ha remarcat la ministra de Salut, Helena Mas.

La directora general del SAAS ha indicat que és possible que cada vegada més dones es facin revisar al país i no acudeixin ja a especialistes estrangers i potser això pugui explicar mínimament el repunt de casos a nivell hospitalari. En tot cas, el responsable del servei d’oncologia del SAAS, Santiago Albiol, ha remarcat que el que sobretot està augmentant és la prevalença perquè es fa “molt millors pronòstics”. En aquest sentit, l’oncòleg ha afirmat que l’última dècada -anteriorment no hi ha dades- el nombre de casos de càncer de mama “s’ha anat mantenint entre els 65 i els 75” i en tot cas, quedi clar, es tracta “de dades hospitalàries i no poblacionals”, per la qual cosa “hi ha un biaix”.

Les dades que s'han fet públiques aquest migdia.
Les dades que s'han fet públiques aquest migdia. GOVERN D'ANDORRA

 

Cosan i Espinosa han exposat la millora que suposarà per als pacients no haver de baixar a Barcelona o haver d’acudir a Tolosa per als seus tractament de càncer de pit. No s’hauran de sotmetre a duplicitat de proves -ni hi haurà risc de perdre dades- i podran tenir un suport familiar més fàcil, sense desplaçaments que ho compliquen sempre tot una mica. “De vegades cal afrontar una gimcana”, ha indicat la directora general del SAAS. “És un guany evident” i “poder fer tot el procés aquí dona tranquil·litat”, ha indicat Cosan. “Hi haurà una millora en la qualitat i se sentiran més confortable” els pacients, ha remarcat Espinosa.

Helena Mas exposant els seus posicionaments al costat del ministre portaveu, Guillem Casal.

Relacionat

Set de cada deu pacients amb càncer de mama es podran operar a Andorra amb un nou servei el 2025

El màxim responsable de la nova unitat de patologia mamària ha explicat que no només veurà malalts o malaltes amb patologia maligna sinó que també atendrà pacients amb patologia benigne i que la posada en marxa del nou servei “no requereix comprar una maquinària especial” però sí tenir “les coses mínimes per poder encarar” el servei com ara “un nou traçador per a gangli sentinella” o un ecògraf mamari per poder-ne disposar al quiròfan mateix. Martín Espinosa, com també ha exposat Meritxell Cosan, ha explicat que s’aplicaran les tècniques més modernes que ja han deixat de ser, en molts casos, tant agressives com ho havien estat. 

Hores d’ara, per exemple, ja es duen a terme mastectomies conservadores que permeten guardar la pell, l’aureola i el mugró i tot sovint una vegada es fa l’operació, ja se surt amb el pit refet o, com a mínim, a posteriori es por restaurar tot sovint amb el propi teixit. L’evolució de les tècniques ha estat molt evident els darrers anys i, amb tot, s’està treballant per poder col·laborar amb dos cirurgians plàstics. De fet, ha revelat Cosan, com que la unitat ja es volia impulsar el 2017 ja es té un escenari molt clar d’acords amb dos cirurgians amb els quals es cooperarà. 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending