El personal del transport sanitari denuncia que l’empresa els ha esperonat “a cremar ambulàncies”

Una tercera part de la plantilla ha optat per renunciar a la feina “perquè es no es respecten les condicions de subrogació” que es van incloure en la carta que la direcció de la concessionària va signar la nit abans d’iniciar el servei

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari per Prat de la Creu.
Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari per Prat de la Creu. Toni Solanelles

El personal d’Andorrana de Transport Sanitari (ATS) ha arribat a una situació límit. Víctimes d’amenaces, coaccions i càstigs, segons diuen, una tercera part de la plantilla ja ha presentat la renúncia al lloc de feina per les condicions laborals que s’estan aplicant i el clima que hi ha. “A l’empresa no li surten els números i ara ja tan li fa tot. Tan li és si pleguem com si acudim a la Batllia”. Segons els treballadors, la direcció actual de la concessionària ha arribat a plantejar accions -fins i tot “s’ha arribat a motivar al personal de cremar alguna ambulància- per fer un 'forcing' al ministeri de Salut.

Producte de la desesperació i de les condicions inassumibles de treball, i amb l’aval de la delegació de personal i, especialment, de la branca sanitària de la Unió Sindical (USd’A), el personal ha elaborat una carta -tramesa a l’Altaveu- que esdevé una mena de memorial de greuges des del primer moment que ATS assumeix la gestió del servei del transport sanitari o abans i tot. Perquè es recorda en la missiva que la nit abans com aquell qui diu de començar a operar es va haver de fer una reunió in extremis amb el ministeri inclòs per aconseguir que l’empresa -especialment els representants d’Ambulàncies Egara, que lideren el conglomerat empresarial- es fes càrrec de les condicions establertes en el plec de condicions al qual es va presentar.

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari en les immediacions de les cotxeres de l'hospital.

Relacionat

Salut considera que caldrà fer “uns reajustaments” en la concessió del transport sanitari

Justament, el fet que l’empresa no hagi complert cap de les condicions, o molt poques, de la subrogació a què es va comprometre davant del ministeri, davant del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i fins i tot en presència d’un saig, han portat el desànim total i les dimissions laborals. No es comprèn i menys encara s’accepta que el SAAS estigui aparentment “encobrint” l’empresa posant personal del SUM al seu servei. Tècnics que cobren molt més que els propis que vénen prestant el servei fins ara. Si narren tots els fets sota l’empara sindical és, asseguren els treballadors, per deixar clar que “tot el que està succeint no és responsabilitat nostra” i que tampoc no poden garantir el correcte funcionament del transport sanitari.

En la seva carta, la plantilla fa un llarg exposat, i asseguren que després de diversos alts i baixos, s’havia arribat a una certa calma aquest passat més d’abril. “Per un moment es respirava pau i harmonia.” Però van arribar a la direcció de l’empresa les denúncies efectuades per part del nostre col·lectiu dels treballadors, fetes al novembre passat a Inspecció de Treball. Aleshores, l’empresa ens imposa càstigs aplicant faltes disciplinàries, impossibilitat de canvis d'horaris i una planificació inapropiada seguint el model del conveni col·lectiu que l'empresa va presentar, però nosaltres vam decidir no acceptar-lo, arran de l’incompliment de les condicions que ja teníem pactades”.

PERSECUCIÓ

Asseguren els treballadors que des d’aquest moment s’inicia “una campanya de persecució contra nosaltres”, una manera de fer que protagonitzada per altres responsables de la concessionària ja s’havia donat abans amb determinats treballadors que, en algun cas, van ser acusat d’haver robat material quan en realitat va ser una maniobra de qui fins llavors dirigia l’empresa i que a causa d’aquest fet -i tot i ser accionista molt minoritari- va acabar essent acomiadat.

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari.

Relacionat

Els treballadors del transport sanitari esclaten: el servei no s’està complint “i el SAAS ho permet”

Asseguren que han rebut “tota mena de correus electrònics, amb canvis de planificació d’última hora, juntament amb l’amenaça, que, segons un article de la llei laboral, si ens neguem a dur a terme les tasques serem sancionats i es prendran les mesures legals pertinents”. Afegeixen que “en aquesta última planificació imposada per part de l’entitat, se’ns exposa una nova proposta de conveni col·lectiu que segueix sense complir la normativa laboral i, a més a més, ens incapacita a tenir una vida fora de la feina, perquè continuen sense respectar la cadència de setmana curta-setmana llarga fent que haguem d’estar a disposició de l'empresa més de 200 hores mensuals per un sou decadent que no justifica les responsabilitats que ens provoca aquesta feina”.

“Proposen ‘fer pinya’ per tal de ‘rebentar el sistema’, estratègia que, sospitosament, Ambulàncies Egara ja ha practicat en altres adjudicacions al territori espanyol. El pla suggerit és el de fer una proposta de conveni i presentar-lo, conjuntament, al ministeri de Salut per demanar una aportació econòmica, ja que, segons ells, ‘no els hi surten el comptes’”

El personal, que explica que és per aquestes noves condicions pretesament imposades que bona part de la plantilla ha decidit plegar, exposa que “anteriorment podíem escollir voluntàriament realitzar guàrdies localitzables, però ara ens ho imposen fora de la nostra planificació i, per tant, no rebem aquesta remuneració extraordinària”. Mantenen els treballadors que la situació i les renúncies que han comportat són, en part, “impulsades per part del SAAS”. I com que tot plegat “no era avantatjós per cap part” es va intentar fer una reunió per acostar posicions.

Els representants de l’empresa, en la trobada amb la delegada de personal i responsables de l’USd’A, haurien manifestat, sempre segons la carta dels treballadors, que “‘tot això ja ha sigut contemplat’ -fent referència a les dimissions- i proposen ‘fer pinya’ per tal de ‘rebentar el sistema’, estratègia que, sospitosament, Ambulàncies Egara ja ha practicat en altres adjudicacions al territori espanyol. El pla suggerit és el de fer una proposta de conveni i presentar-lo, conjuntament, al ministeri de Salut per demanar una aportació econòmica, ja que, segons ells, ‘no els hi surten el comptes’. Inclús s’ha arribat a motivar al personal de ‘cremar alguna ambulància’”.

Per acabar, el personal d’Andorrana de Transport Sanitari lamenta que “actualment, les guàrdies estan sent realitzades per personal del SUM a un preu molt més elevat, personal d’Egara procedent d’Espanya, i personal extern a la plantilla fixa”. I deixen clar que “arribats a aquest punt, ens veiem imposats de treure a llum tots aquests fets, pel fet que, volem demostrar que tot el que està succeint no és responsabilitat nostra”.

Comentaris (13)

Trending