L'Hospital ha atès 1.047 casos de càncer en cinc anys

El més freqüent en aquest període és del bufeta urinària amb 177 pacients, seguit del de còlon amb 149

Comentaris

Accés a l'hospital per la zona d'Urgències.
Accés a l'hospital per la zona d'Urgències. Toni Solanelles

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha tingut ingressades 1.047 persones amb càncer entre els anys 2015 i 2019. El més freqüent en aquest període és del bufeta urinària amb 177 casos, seguit del de còlon amb 149. Les dades formen part de la resposta a les preguntes formulades al Consell General per la consellera socialdemòcrata, Susanna Vela relatives al nombre i els tipus de càncer que han afectat els habitants d’Andorra en els darrers cinc anys.

 

Les dades de les quals disposa el SAAS corresponen a pacients ingressats durant el període de temps sol·licitat, i que a la història clínica presenten un o més diagnòstics relacionats amb malalties oncohematològiques. No són dades poblacionals. El càncer que més afecta als homes és el de bufeta urinària (144) i a la dona el de mama (101).

En una altra resposta el ministre explica que s’està treballant per desenvolupar un registre de càncer poblacional durant els propers anys. Per dur a terme aquest projecte, es compta amb l’assessorament de l’Institut Català d’Oncologia i el Pla director d’oncologia de Catalunya. Un factor que facilitarà el desenvolupament d’aquest projecte és la implantació de la història clínica d’Andorra. Per a l’any 2021, el pressupost del ministeri de Salut preveu una partida de 6.270 euros per a aquest assessorament.

S’està treballant per desenvolupar un registre de càncer poblacional durant els propers anys

D'altra banda, no hi ha dades sobre quin és el percentatge de persones, homes i dones, que sobreviuen o no al càncer entre el 2015 i el 2019. S’està treballant per desenvolupar un registre de càncer poblacional durant els propers anys. Per dur a terme aquest projecte, es compta amb el suport de l’Institut Català d’Oncologia i el Pla director d’oncologia de Catalunya. Aquesta eina permetrà obtenir indicadors de supervivència.  El registre recollirà informació, de forma continuada, sistemàtica i estandarditzada, sobre tots els casos de tots els tipus de càncer diagnosticats en la població resident d’Andorra. L'eina permetrà, mitjançant el seu tractament, obtenir dades d’incidència, mortalitat, supervivència i prevalença del càncer, tant globalment com segons l’edat, el sexe, la localització del tumor primari i altres variables i, per tant, serà de gran ajuda per poder definir correctament la importància actual i futura d’aquesta malaltia a casa nostra.

En una altra resposta, es recorda que Andorra disposa d’una estratègia per a la prevenció, la detecció precoç, el tractament, el suport i la rehabilitació de la patologia oncològica. Aquesta estratègia, com no pot ser d’altra manera, té en compte l’evolució imparable dels tractaments i de les tècniques i pretén, entre altres aspectes, reforçar els sistemes d’informació i el registre

Comentaris (1)

Trending