En fi, que segons fonts del departament que dirigeix Helena Mas, si no hi ha un daltabaix majúscul que obligui a canviar el rumb el 2025, un dels reptes que s’ha fixat el SAAS és crear una unitat puntera en el diagnòstic i tractament del càncer de mama. Així, segons les fonts consultades, és que gràcies a l’avenç en alternatives de traçador homologades es puguin realitzar les tumorologies amb gangli sentinella aquí a Andorra. Això seria possible, també, gràcies a la col·laboració que s’està mirant de tancar amb un professional de la ginecologia de reconeguda trajectòria i que segurament tindria l’epicentre laboral, almenys en l’actualitat, a Barcelona.
Amb l’homologació de nous marcadors/traçadors, reconeixen les fonts de Salut consultades, s’ha obert una oportunitat pels hospitals que no disposen de medicina nuclear, com és el cas del Nostra Senyora de Meritxell
La qüestió, segons les fonts consultades, és que fins fa com a molt molt tres o quatre anys, l’única tècnica per poder localitzar el gangli sentinella passava per medicina nuclear. Aquesta tècnica no està disponible a Andorra ni tampoc és previsible que el país en pugui disposar a curt termini. Però amb l’homologació de nous marcadors/traçadors, reconeixen les fonts de Salut consultades, s’ha obert una oportunitat pels hospitals que no disposen de medicina nuclear. Ja fa anys que aquesta tècnica s’utilitza a Catalunya i al País Basc, per posar dos exemples, i ara el SAAS estaria treballant per traslladar-a a Andorra.
Al Principat, han recordat les fonts consultades, els tres grans volums de pacients d’oncologia són el còlon, la pròstata i la mama. Entre els tres superen els dos-cents pacients a l’any, aproximadament. Atansar les cirurgies gràcies als nous traçadors al sistema de salut del país és un guany molt important per a les pacients (la immensa majoria de càncers de mama es donen en dones, encara que no absolutament tots), segons les fonts. I és que per poder ser tractats en un entorn familiar i a casa seva però amb rigor cal que la tecnologia estigui a l’abast i que les col·laboracions funcionin.
I en això és en el que estaria treballant el SAAS, segons fonts ministerials, que han indicat que creant l’esmentada unitat també seria una manera de poder atraure, captar, talent. Alhora, el cost realment efectiu per a la CASS també seria més baix per diverses raons. Per exemple, el fet d’haver d’anar a Barcelona, moltes vegades fa duplicar les proves i seguiments. A més, qualsevol hospital barceloní és més car que el SAAS a nivell de quiròfan i hospitalització i segurament el sistema s’estalviaria les baixes que cal atorgar a familiars per poder acompanyar les pacients quan han de ser tractades a dos-cents quilòmetres de casa.
Comentaris