Familiars de persones ingressades a l’hospital reclamen que s’ampliï “l’inhumà” règim de visites

La situació, que està causant moltes queixes més enllà del Principat, podria comportar en el cas d’Andorra alguna actuació legal en contra de responsables mèdics

Una imatge de l'hospital des de la terrassa.

La mini ampliació horària que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha posat en pràctica des d’aquest dimarts en relació amb el règim de visites de les persones ingressades a l’hospital no convenç ni poc ni gens els familiars de dites persones. Entenen que el fet que només una persona, sempre la mateixa, pugui visitar el pacient “no és sa ni per a la família ni per a la persona hospitalitzada” i reclamen una “ampliació efectiva” del règim de visites.

El decret aprovat dilluns pel Govern i que suposa una flexibilització notable de les mesures per mirar d’aturar la propagació de la Covid incloïa una referència al fet que podien tornar les visites a l’hospital. I que la direcció del centre havia d’establir com es podien dur a terme aquestes visites. La traducció d’aquest enunciat a la pràctica ha estat ampliar d’una franja de visita al dia a dues. És a dir, fins ara s’hi podia anar o bé de 12 a 15 hores o de les 18 a les 21 hores. En un sol dels dos torns. Ara s’hi pot acudir els dos torns. Però sempre la mateixa persona. Amb passi Covid i mascareta FPP2.

És la restricció a una sola persona de la família (o cercle d’amistats) el que origina malestar entre moltes famílies, més enllà que algunes consideren que no hi ha una atenció prou empàtica i humana. Que hi ha certa deixadesa. Cert, que el que hi ha és molt cansament entre els professionals sanitaris i, en entre alguns treballadors, malestar amb decisions dels superiors. L’equilibri és sempre complicat de trobar. Ara bé, en el fet que caldria ampliar el règim de visites sí que hi ha un cert consens social, per dir-ho d’aquesta manera.

La reclamació no és tan sols a Andorra. En altres llocs, a Catalunya mateix, hi ha força polèmica sobre la necessitat de possibilitar més visites als malalts, als pacients. I hi ha un debat força intens. Al Principat, la situació podria acabar arribant als tribunals. Potser no com a eix central d’una demanda, o d’una acció penal, però si com un ítem més en el marc d’una querella per mala praxis o similar, segons que ha pogut saber l’Altaveu, en relació amb una persona que, malauradament, va acabar perdent la vida.

Etiquetes: