Els representants dels treballadors han emès una nota de resum i valoració de la trobada que van mantenir dimecres amb la direcció del SAAS, tal i com ja va avançar l’Altaveu, i han ratificat la seva posició en relació amb les DPO. En efecte, deixen clar, d’entrada, que “la direcció del SAAS es va mostrar molesta i, així ens ho va fer saber, per la iniciativa engegada des de la branca sanitària de l’USdA de presentar prop dels tribunals una demanda contra el SAAS i Govern d’Andorra per recuperar les DPO que es van quedar fora de les negociacions de l’actual conveni”. De fet, els sindicalistes encoratgen “tots els companys que així ho desitgin a entaular els tràmits escaients a fi de presentar dita demanda i aclarir aquesta disputa per la via judicial”.
I basen el seu argumentari en allò que ja s’ha anat sostenint fins ara. Això és que “considerem que amb la Llei 4/2022, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2022 aprovada per Govern al 2022 s’haurien d’haver inclòs a l’actual conveni tant el desbloqueig del pla de carrera com la reactivació del complement retributiu de Directives per Objectius que vam gaudir de l’any 2009 fins al 2011”. S’explica que “se’ns ha comentat que durant les negociacions de l’actual conveni, la direcció del SAAS va plantejar als membres de l’anterior comitè que van participar a les negociacions de triar entre una o l’altre mesura, sense donar l’opció a demanar recuperar les dues com hauria estat de llei”.
Els sindicalistes encoratgen “tots els companys que així ho desitgin a entaular els tràmits escaients a fi de presentar dita demanda i aclarir aquesta disputa per la via judicial”
Es recorda també que al març d’aquest any es va presentar a la direcció del SAAS un document demanant la recuperació de les directives per objectius per l’any 2024-2025. I s’hi afegeix que “a finals d’abril del 2024 la direcció del SAAS va desestimar la nostra proposta al·legant que s’haurien de renegociar amb el proper conveni, cosa que provocarà un retràs fins l’any 2026-2027, si s’aconsegueix incloure-les dins del conveni”. És evident que “el passat 30 de Maig del 2024, i durant una assemblea general convocada pel comitè d’empresa, el personal del SAAS va donar suport a emprendre dita mesura per 362 vots a favor, 45 en blanc i 12 en contra”.
En qualsevol cas, “tot i el resultat d’aquesta votació, presentar-la o no, és un acte individual i lliure de cada treballador del SAAS”. Alhora, “no es tracta només de recuperar les DPO, també es tracta del nostre dret individual a mostrar el nostre desacord amb la direcció del SAAS i a prendre les mesures legals que considerem necessàries per defensar els nostres drets laborals sense tenir por a represàlies laborals o econòmiques avalats per la llei de llibertat i d’acció sindical de l’any 2018”.
ESTUDI ECONÒMIC
La nota de resposta a la informació de la direcció del SAAS en què es fa públic el criteri d’inspecció de Treball sobre la qüestió, i respecte del qual el comitè d’empresa en cap cas es manifesta ni explica, també inclou una referència a l’estudi econòmic que la cúpula de l’ens de gestió sanitària hauria presentat i que fa una comparativa entre el conveni col·lectiu de què gaudeixen els treballadors del SAAS i el marc laboral actual que regeix l’Institut Català de la Salut (ICS). La lectura dels representants dels treballadors és que excepte la qüestió fiscal, les condicions dels professionals sanitaris a Catalunya són millors de les d’Andorra.
Segons el comitè empresarial, la comparativa oferta per la direcció del SAAS “mostra que s’ha perdut competitivitat salarial ja que a l’ICS s’han fet increments salarials importants. L’únic avantatge actual al conveni del SAAS és una imposició retributiva bastant menys important que a l’Estat veí”
“Queda palès el que des del comitè varem avisar el mes de setembre del 2023 en un informe semblant en el que es comparava el nostre actual conveni SAAS amb els convenis del CAT SALUT (2023), del SEM català (2022) i de la ‘fonction publique hospitalière’ de França.” Segons el comitè empresarial, la comparativa oferta per la direcció del SAAS “mostra que s’ha perdut competitivitat salarial ja que a l’ICS s’han fet increments salarials importants. L’únic avantatge actual al conveni del SAAS és una imposició retributiva bastant menys important que a l’Estat veí”. “A nivell d’hores laborals anuals, el personal del SAAS treballa entre un 10% fins un 20% més hores anuals que el personal de la mateixa categoria laboral a l’ICS”. “Els complements retributius per treball en dies festius, caps de setmana, treball nocturn són molt més avantatjosos a l’ICS que al SAAS.”
En aquest sentit es recorda que “aquests complements mai s’han renegociat i només s’han incrementat cada any de l’IPC anual”. Més qüestions encara: “A l’ICS es mantenen per conveni catorze pagues anuals fixes i una altra per assoliment d’objectius”. A més a més, “hi ha altres retribucions de complement salarial per: dispersió territorial, formació d’estudiants, disponibilitat…” El comitè d’empresa agraeix irònicament al SAAS l’estudi fet recordant que ja ells n’havien fet un de molt similar i fins i tot més ampli el setembre de l’any passat, i si s’hagués tingut en compte, afirmen, la feina per elaborar un nou conveni s’hauria pogut accelerar.
“Recordem que després de presentar dit informe a la direcció del SAAS, es va procedir a denunciar al mes de novembre del 2023 l’actual conveni per tal d’engegar el més aviat possible les negociacions d’un nou conveni, donada la rellevància social i econòmica que podria representar un conveni que ens equipari amb els països veïns”. En resposta a això, indiquen en el comunicat els representants dels treballadors, “la direcció del SAAS ens va indicar que les negociacions s’iniciarien sis mesos abans de la caducitat de l’actual conveni”, que escau l’octubre de l’any que ve.
CONVENI A RATIFICAR EN ASSEMBLEA
Una vegada valorat tot plegat, “la direcció del SAAS ens planteja iniciar les negociacions al darrer semestre del 2024”. El comitè manté que “com és evident, restem oberts a iniciar quan abans millor, unes negociacions que seran llargues i laborioses ja que el nostre objectiu és aconseguir un conveni equiparable al dels països veïns que ens permeti ser atractius i aconseguir que el personal sanitari, es vulgui establir al nostre país”.
Com ja va apuntar l’Altaveu dimecres una vegada celebrada la reunió entre la direcció i els representants dels treballadors, el comitè confirma “la nostra ferma intenció de que tots els nostres companys del SAAS valorin qualsevol nou conveni abans de plasmar cap signatura. En el moment oportú, es publicarà l’esborrany del nou conveni i es donarà l’oportunitat de validar cada article, així com fer les aportacions que els companys considerin necessàries, abans de validar en assemblea general la signatura d’aquest nou conveni”. I la comunicació, que ha estat tramesa per intranet a tot el personal, conclou afirmant que “no us podem garantir què aconseguirem però si us garantim que mentre no tinguem el beneplàcit de la vostra majoria no signarem res”.