Els darrers dies hi ha hagut “diversos” fets, han reconegut les associacions que treballen amb persones que pateixen trastorns, que han fet “vessar el vas” de la paciència dels col·lectius que treballen en l’esmentat àmbit. Fins al punt que una cosa és que hi hagi mancances en els mitjans, humans i materials, i l’altra que es passin línies que es consideren invulnerables. D’aquí que aquest dilluns, en una reunió de seguiment, les representants de les associacions ADJRA, Projecte Vida i AFMMA exigissin “depuració de responsabilitats”.
El ministeri descarta depurar responsabilitats, com han reclamat les associacions, perquè cal “posar en valor els professionals” i seria un mal precedent “posar-los en dubte”
Mas ha reconegut mancances a molts nivells però també ha destacat tant el treball que “de forma regular” es fa amb les associacions com el fet de “posar en valor els professionals”. “Hi ha un grau d’expertesa molt elevat i una implicació evident.” De fet, segons la secretària d’Estat, aquest cap de setmana han acudit a l’hospital professionals que ni tan sols estaven de guàrdia perquè eren conscients que hi havia quadres greus a afrontar.
“Tots els professionals han actuat de la millor manera possible” tot i que hi hagi pogut deficiències. Però “posar en dubte” els sanitaris suposaria “obrir una caixa que no convé”, ha manifestat Mas, descartant que s’impulsi cap represàlia ni res per a l’estil. La secretària d’Estat en funcions, sense voler entrar en les concrecions sofertes pels menors que s’han trobat en situacions anòmales aquests darrers dies, ha admès canvis de professionals en l’atenció d’aquests joves.
En aquest sentit, Helena Mas ha reconegut que s’està trobant amb moltes dificultats per poder contractar metges i ha recordat que la maquinària de l’administració és lenta i els canvis costen a percebre’s. Però que hi són. La número 2 del ministeri de Salut admet que s’està “treballant per disposar de més recursos humans” i per desplegar en tota la seva extensió el Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma) “des de diversos prismes: els de la formació, previsió i atenció”.
SITUACIONS EXCEPCIONALS
Aquests darrers dies, admet Mas, s’han donat “situacions excepcionals” que no només incloïa “un factor sanitari” sinó que n’integrava molts d’altres, entre els quals elements que des de fa temps les associacions denuncien que no funcionen correctament. Com per exemple, les cerques en cas de fuga, que també s’han donat aquests darrers dies. “No és la primera vegada que passa però no són freqüents” i han generat molta tensió i nervis. “Hi ha molt patiment.”
“Mirarem de reprendre els protocols, que es limiten en l’àmbit policia per tal de mirar d’agilitzar sobretot els processos de comunicació” i implicar més i millor altres departaments que no siguin estrictament la policia
Sobre l’adequació o no del protocol, o de com s’ha actuat aquests darrers dies, les associacions i persones directament implicades ni tan sols es posen d’acord sobre si ha estat adequat o no. De recerca se’n va activar i fins i tot des del cos de policia es va contactar amb els mossos d’esquadra. Més obertament, i amb tot el respecte, sense grans detalls, la secretària d’Estat de Salut en funcions reconeix que “tenim dificultats amb els protocols de recerca dels menors, que són millorables”.
És clar que quan un menor, un adolescent, passa les fronteres andorranes la situació es transforma en força ingovernable. Costa de seguir. Si bé és cert que aquest cas es dona més en l’àmbit del departament d’Interior. “Mirarem de reprendre els protocols, que es limiten en l’àmbit policia per tal de mirar d’agilitzar sobretot els processos de comunicació” i implicar més i millor altres departaments que no siguin estrictament la policia. Queda camí per córrer i aquest cap de setmana ha estat un exemple del que no hauria de ser. En alguns sentits, és clar. I és que “les associacions pateixen molt i volen millores”.
Comentaris (20)