Cribratge massiu per saber l’impacte de la reactivació entre restaurants i comerços de tot el país

Tots els professionals sanitaris que retornen després de vacances o les persones que són sotmeses a intervencions quirúrgiques, encara que siguin menors, són sotmesos a proves de detecció de la Covid

Els quatre testimonis van saber que estaven malalts després d'una prova PCR o TMA.
Els quatre testimonis van saber que estaven malalts després d'una prova PCR o TMA. SAAS

Mentre el ministeri de Salut acaba de dissenyar els plans de contingència que s’haurien de posar en marxa en cas d’un rebrot del coronavirus, les proves per controlar la malaltia i detectar tan ràpid com sigui possible nous casos continuen. A final d’aquesta mateixa setmana es posarà en marxa un cribratge massiu entre la població en general encara que especialment centrat entre els professionals de la restauració, l’hoteleria i el comerç per saber quin està sent l’impacte de la reactivació econòmica.

Quan es va obrir la frontera amb França, el cribratge es va fer estrictament al Pas de la Casa. Ara, les proves de detecció ràpida de la Covid, que es combinaran també quan escaigui amb anàlisis serològics, s’estendran pel conjunt del país. “Serem molt actius en cribrar, cribrar i cribrar”, ha remarcat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha assegurat que no s’aturaran la presa de mostres i analítiques TMA “encara que estiguem en una situació molt bona”.

Servei d'Urgències de l'hospital.

Relacionat

Tornen les sospites de coronavirus al servei d’Urgències de l’hospital

El responsable ministerial de Salut no s’ha volgut manifestar en relació a les almenys dues persones que aquesta matinada passada han acudit al servei d’Urgències posant de manifest símptomes compatibles amb la Covid. Martínez Benazet ha afirmat que una vegada s’acabi el treball epidemiològic, si escau, ja es faran els anuncis pertinents. El que sí que és clar, segons que ha pogut saber l’Altaveu, que cap de les dues persones ha quedat ingressades a l’hospital.

Martínez Benazet ha ressaltat que sent Andorra un país turístic “no es pot tancar” a l’arribada de visitants, però sí que “estarem molt atents” a qualsevol brot o rebrot i s’actuarà ràpidament i en conseqüència. D’entrada, fent moltes proves. Es fan, ara mateix, unes 800 proves de detecció ràpida del coronavirus a la setmana. El ministre ha recordat que si a l’inici de la pandèmia es calculava que un 5% dels casos eren asimptomàtics, ara aquest percentatge es pot elevar fins al 80%.

El setembre es farà una onada de tests serològics a aquells que van donar positiu d'IgG per mirar de tenir més informació sobre la durada de la immunitat a la Covid

Per això, per exemple, i després de cribrar col·lectius de gent gran o estudiants més els interns del centre penitenciari, també es fan proves, sumant-hi si escau analítiques serològiques, als professionals dels centres sanitaris o sociosanitaris que tornen de vacances. També es fa la detecció de la Covid a aquelles persones que s’han de sotmetre a una operació quirúrgica per molt mínima que sigui. D’aquesta manera es volen mantenir nets els centres hospitalaris i, alhora, també és una forma més de controlar la població.

A partir del mes de setembre, segons que ha explicat el titular de Salut, es procedirà a fer noves proves serològiques a aquelles persones que durant el cribratge públic massiu a tota la població van evidenciar que havent passat suposadament la malaltia, havien generat anticossos per combatre-la (IgG+). L’objectiu d’aquesta segona onada de tests serològics és poder determinar quant dura la immunitat. Si es manté durant setmanes o mesos o, per contra, ja ha desaparegut.

Comentaris (3)

Trending