Segons s’ha explicat des del mateix Consell d’Europa, la convenció té el seu punt de partida en el fet que els interessos dels éssers humans han de passar per davant dels de la ciència o de la societat. D’aquesta forma, s’estableixen una sèrie de principis i prohibicions referents a la bioètica, la investigació mèdica, el consentiment, el dret a la vida privada i a la informació, el trasplantament d’òrgans o el debat públic, entre altres.
A la vegada, prohibeix totes les formes de discriminació per raó de la composició genètica d’una persona i permet la realització de proves predictives només amb finalitats mèdiques. El tractat sí que avala l’enginyeria genètica, però només per motius preventius, diagnòstics o terapèutics i quan no es pretengui variar la composició dels descendents d'una persona. També prohibeix l’ús de tècniques de per a triar el sexe d’un nen, excepte quan s’eviti una malaltia hereditària greu.
El conveni és clau per a la implantació a Andorra del projecte del laboratori d’investigació que impulsa la farmacèutica a Ordino, així com altres iniciatives en l’àmbit de la investigació mèdica. Va ser signat per Andorra el passat desembre i, ara, amb el dipòsit del mecanisme de ratificació, s’obre el compte enrere per a la seva entrada en vigor. Serà l’1 d’octubre, segons s’ha indicat des del mateix Consell d’Europa.