S’ha estat aproximadament un mes mantenint diverses converses. No parlen directament ni representants de treballadors ni empresa. Sempre ho fan a través de dirigents del SAAS, que fan de mediadors. Empresa i parapública consideren que es tracta d’un conflicte laboral. Els treballadors, o com a mínim una majoria molt significativa, entenen que el que hi ha són incompliments i, fins i tot, decisions o mesures que no s’ajusten a llei. De fet, sobre la taula hi ha fins i tot la possibilitat d’adoptar mecanismes que suposarien, de facto, canviar les condicions del concurs al qual Andorrana de Transport Sanitari es va presentar.
Segons fonts sindicals, el text que s'havia anat avançant amb el SAAS de mediador ha sofert “canvis unilaterals respecte del conveni treballat. I no podem estar d’acord amb aquest tipus d’actuació” i “hi ha errors greus en el redactat que entenem que més que errors són modificacions amb certa mala intenció”
En tot cas, l’empresa hauria assegurat que hi ha un desajustament econòmic important i que aquest ja venia d’un mal càlcul en les condicions incloses en el plec de bases. El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) estaria disposat, segons fonts sindicals, a fer un esforç que, per ara, no s’hauria quantificat. Però tot passa perquè es tiri endavant un conveni col·lectiu que, per ara, encara no ha passat el filtre legal. S’està revisant a nivell jurídic però els treballadors entenen que hi ha elements que contravenen la legislació. A més, sobre la taula hi ha incompliments i acords que suposen una modificació de les condicions del contracte. A favor de la concessionària.
Uns canvis que deixarien en fals altres empreses que es van presentar al seu dia al concurs i que d’haver d’afrontar condicions distintes, potser haurien pogut fer propostes diferents. Els incompliments? Segons les fonts sindicals, que l’empresa encara deu variables de vacances i hores extra, per posar un exemple. Elements que se salten la normativa? Que els conductors sanitaris hagin de doblar circuits i, per tant, que hagin de fer més hores, moltes més, de les legalment permeses. En tot cas, les fonts sindicals consultades indiquen que s’han trobat “canvis unilaterals al conveni treballat. No podem estar d’acord amb aquest tipus d’actuació”.
I, alhora, “hi ha errors greus en el redactat que entenem que més que errors són modificacions amb certa mala intenció”. Modificacions de contracte o de condicions concursals? Doncs per exemple establir -o almenys intentar-ho- de fixar que la base de la Massana només hagi d’obrir ara a l’hivern els caps de setmana i festius, quan les condicions inicials era que hi hagués activitat en permanència. Això sense tenir en compte l’aportació dinerària que hi hauria sobre la taula.
“Quan es proposen tota aquesta mena de qüestions no es pot dir que es tracti d’un conflicte laboral. Hi ha problemes de fons més substancials i que res tenen a veure amb el personal”, han indicat les fonts. En tot cas, sembla clar que el SAAS és conscient que si no hi ha manera d’establir un conveni col·lectiu que serveixi per garantir un servei que es pugui oferir sense ensurts ni sobresalts constants, caldrà deixar sense efecte la concessió i posar en marxa un altre concurs. Llavors es podran establir les condicions que escaigui i totes les parts, a priori, haurien de saber clarament amb quines regles del joc juguen.
Comentaris (8)