En la seva intervenció, la parlamentària del PS Susanna Vela ha optat per allargar la mà per poder treballar conjuntament el text presentat. Per tant, no ha volgut entrar en confrontació amb el Govern, que havia emès un criteri neutre sobre la proposició de llei però sense obviar crítiques fortes. L’escaldenca sí que ha volgut deixar clar que, al seu entendre, el text “és senzill però no simple”. I, en tot cas, ha preferit prioritzar que es reguli un dret clau.
“Entenem que Govern està disposat a treballar el text i que els grups aportaran elements perquè sigui garantista i una realitat ben aviat”, ha apuntat. A la vegada, s’ha mostrat disposada a acceptar canvis. “Si vostès consideren que cal regular-ho de forma global i crear un nou dret, ho farem; si cal diferenciar entre assegurances de salut i de vida, ho analitzarem. Totes les apreciacions fetes es poden materialitzar en esmenes ha comentat. En tot cas, ha deixat clar que “la nostra voluntat és comptar amb un text legal que garanteixi aquesta no discriminació de les persones; entre tots podem fer realitat aquest dret”.
Des de Demòcrates, però, sí que s’ha llançat algun dard. Meritxell Alcobé ha retret que s’hagi tramitat la proposició tot i saber que en un text similar ja hi treballava Govern. “Les lleis ben fetes no es fan en dos mesos, necessiten temps i maduració i no es pot fer un tallar i enganxar”, ha etzibat. Malgrat això, s’ha votat a favor de la presa en consideració, tot advertint que es faran moltes esmenes.
Per la seva banda, des de Ciutadans Compromisos, Manuel Linares ha posat en relleu que el dret a l’oblit és “important a nivell social i també humà”. Per tant, cal fer que sigui “just i eficient”, tot alertant que “a països veïns, en no definir bé els termes, el que ha passat és que s’han acabat apujant les assegurances a tothom”. Per això, “cal ser curosos i donar seguretat als pacients” i, un cop pres en consideració el text, “caldrà un treball exhaustiu i una revisió profunda”.
La resta de grups també han votat de forma favorable a l’acceptació de la proposició de llei. Des d’Andorra Endavant, Noemí Amador ha defensat que aprovar aquesta regulació és “una causa urgent i necessària per a les persones que han superat malalties greus i que mereixen l’oportunitat de deixar enrere el seu passat mèdic” perquè, d’aquesta forma, “puguin accedir a serveis tan essencials com hipoteques o assegurances i altres préstecs sense obstacles injustos, preguntes intrusives o condicions més severes”. De forma similar s’ha expressat la vicepresidenta del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués: “Aquesta llei serà fonamental per garantir la no discriminació de qui ha patit malalties greus”.
EL RAONADOR TÉ NOVA REGULACIÓ
Un altre punt de l’ordre del dia era la modificació del pressupost per incrementar la quota d’Andorra al Fons Monetari Internacional. El text s’ha aprovat amb l’única abstenció del PS, que ha recordat que ja va estar en contra de la incorporació del país a aquesta organització que Pere Baró ha titllat de “monstre neoliberal”. Des Govern i el grup demòcrata, en canvi, s’ha defensat les avantatges de pertànyer a l’organisme.
La sessió s’ha tancat amb l’aprovació de la proposició de llei del Raonador del Ciutadà, que dota d’una nova regulació a la institució. El text, que originàriament va ser presentat pel PS, ha comptat amb l’aval de tots els grups. La presidenta de la bancada socialdemòcrata, Judith Casal, ha destacat que la nova normativa s’adequa a les recomanacions de la Comissió de Venècia: “Avui tenim una institució més moderna i a la que la llei dota de més seguretat jurídica”.
Comentaris