“Consens” entre Govern i col·legis amb la futura llei de professions sanitàries

La darrera reunió ha servit per tancar, “petits serrells” a banda, el projecte legislatiu i s’espera que en un termini curt de temps pugui tramitar-se al Consell General

Una metgessa atenent una consulta per telèfon.
Una metgessa atenent una consulta per telèfon. ARXIU

Govern i col·legis sanitaris han tancat amb “consens” el treball sobre la futura llei de professions sanitàries. Un acord que, cal recordar, no semblava pas tan factible fa només unes setmanes. El text, que en pocs dies hauria d’enviar-se a tràmit parlamentari, hauria recollit alguna de les aportacions fetes per les entitats, en especial un dels punts de fricció com era la titularitat dels centres sanitaris o el fet que no es farà cap referència al català, l’ús del qual es regularia a la llei de l’idioma oficial.

D’aquesta forma, sembla que l’executiu ha aconseguit calmar definitivament el sector, que havia esclatat arran de l’aprovació de la cartera de serveis sanitaris. En la reunió ha participat el mateix cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. La llei adaptaria la regulació dels col·legis a les exigències de la Unió Europea, però ha acabat recollint els comentaris que havien fet les entitats.

Les fonts consultades per Altaveu asseguren que hi hauria “un consens” en el text, a manca de reblar “petits serrells” de redactat. “A nivell general, en principi tothom, hi està d’acord”, han apuntat. Així, s’entén que s’han superat “les friccions” que s’havien generat en alguns punts dels primers esborranys del projecte de llei, que havien generat malestar en alguns col·lectius, com ara els metges o els fisioterapeutes. Això, coincidint amb el desacord existent amb alguns punts de la cartera de serveis.

Un exemple posat per les fonts consultades és el de com s’ha de regular la titularitat dels centres sanitaris. Al final, s’ha acceptat que els mateixos professionals podran figurar com a responsables. Es tracta d’una fórmula, asseguren, que donarà més garanties als usuaris, ja que “la responsabilitat ha de ser d’un professional per compte propi, no pas d’un aliè”.

Pel que fa al català, segons les fonts consultades, no es farà cap referència directa. Tot i això, es mantindrà la regulació que ja existeix a la llei que regula el seu ús com a idioma oficial.

Els propers passos suposaran acabar de tancar definitivament el projecte de llei. Es vol que aquest s’enviï en un termini curt al Consell General per donar prou temps a la seva tramitació parlamentària i posterior votació.

Comentaris

Trending