El Rusc, l’espai per a adolescents i joves d’Andorra la Vella, ha estat un dels indrets escollits per iniciar la campanya, que pretén repartir fins a 8.000 productes, entre copes i calces menstruals, reutilitzables. Amb un doble objectiu: per un costat, fomentar la salut sexual i reproductiva; per l’altre, buscar “un canvi d’hàbits” i apostar per un material que és més respectuós amb el medi ambient. Per ara, amb una bona resposta. Segons Casal, als diferents punts joves i als centres d’atenció primària ja sumen més de cent persones que han recollit el material.
La campanya té un cost de 92.000 euros. I és aquí on el ministre ha volgut aclarir els dubtes que s’havien generat al PS. En aquest sentit, ha explicat que ja ha parlat amb la consellera general i té clar que comparteix el fons de la iniciativa. Sobre els interrogants sorgits, ha posat en relleu que, certament, s’ha fet servir una fórmula diferent de l’habitual, però no pas nova ni incorrecta.
“Tenim la concessió de la recollida d’olis vegetals que acaba aquest any i que, en funció del que es recull, va generant una bossa de diners que s’han de donar a Govern”, ha recordat. I, justament, aquests fons són els que s’han fet servir. L’empresa gestora és qui ha acabat buscant el material. En aquest sentit, ha explicat que anteriors campanyes de prevenció de residus s’han finançat amb un sistema similar. En aquest cas, el fons era l’acumulat durant els tres anys de concessió.
Pel que fa a la campanya de comunicació, aspecte que també inquietava el PS, Casal també ha indicat que, efectivament, la contractació no la fa directament Govern. És el Fons Nacional de la Joventut (FNJA) qui s’ha fet càrrec d’aquesta part de la iniciativa.
Com s’ha dit, un dels punts on es podia anar a recollir la copa o les calces mensuals era El Rusc. No es pot negar que aquest primer dia ha aixecat interès. Han estat molt les joves que s’han apropat sigui per curiositat o bé per convenciment que fer servir material d’aquesta mena és positiu. Una d’elles ha estat la Karen López. “És una proposta interessant. Jo mai havia provat alguna cosa així i crec que és bo per al medi ambient perquè, per exemple, el plàstic amb què emboliquen les compreses o els tampons és molt tòxic”, ha comentat. En canvi, les calces que s’ha emportat “es poden reutilitzar”.
La campanya seguirà fins a esgotar les 8.000 unitats existents. Es dirigeix a les dones entre 12 i 35 anys i s’ha optat per iniciar-la aquest dilluns en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. A partir d’ara, els productes se seguiran distribuint als punts joves de cada parròquia o als centres d’atenció primària, tot i que, en aquest cas, Govern recomana informar-se prèviament perquè el dia de recollida serà rotatori.
Comentaris (3)