Assandca celebra les millores en matèria oncològica però alerta de l’increment de càncers

Saravia espera que el fet que “es disparin els casos” sigui producte que “vénen d’un primer cribratge” i lamenta que s’hagi deixat de fer cirurgia de pròstata 

El logotip d'Assandca.
El logotip d'Assandca. ARXIU

El president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, ha celebrat les novetats anunciades aquest dilluns en matèria oncològica pels responsables del ministeri de Salut i la direcció general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Alhora, però, ha alertat del creixement del nombre de casos de càncers a més de lamentar que es justifiqui per l’edat dels uròlegs el fet que s’hagi deixat de fer cirurgia de pròstata al país.

Saravia assegura que la nova unitat de patologia mamària i el fet d’unificar en una sola infraestructura tota l’atenció oncològica “només ho podem valorar de forma positiva” atès que “tota millora en el sistema sempre serà benvinguda”. A partir d’aquí, però, el president d’Assandca que “cal anar en compte amb les dades dels cribratges” que es van exposar durant la presentació de les novetats: 74 càncers detectats en mama, 89 en pròstata i 84 de colonorectals. Sempre diagnosticats a través de l’àrea d’anatomia patològica. Per tant, que s’han detectat a l’hospital, no pas que puguin afectar al conjunt de la població, perquè hi ha persones del país que potser estan malaltes i han estat diagnosticades a l’estranger.

EL DOCTOR MAARTÍN ESPINOSA DURANT LA PRESENTACIÓ.

Relacionat

Un primera espasa en cirurgia mamària com a ‘revulsiu’ perquè la dona vulgui ser tractada a Andorra

En tot cas, Saravia recorda que aquests tres tipus de càncer “als països veïns representen el 30% dels càncers totals”. Sumades les dades donades aquest dilluns, s’haurien diagnosticat en l’àmbit hospitalari, en xifres rodones, 250 tumors. “Si fem una regla de tres, es disparen els casos a unes xifres molt perilloses; esperem que vingui donat perquè vénen d’un primer cribratge”, sentencia el president de l’associació que sensibilitza i lluita contra el càncer. I que voldria que es recuperés d’una vegada la cirurgia prostàtica. 

La directora general del SAAS, Meritxell Cosan.

Relacionat

Recuperar la cirurgia de pròstata com a mètode per captar talent urològic

“Evidentment que s’hauria de poder tornar a fer a Andorra, el càncer de pròstata és el que més es dona en els homes i s’ha de donar el millor servei possible.” En aquest sentit, indica Saravia, “no serveix que es digui que els uròlegs s’han fet grans” i han deixat de prestar l’assistència quirúrgica. “Això és un problema de servei que té el SAAS”, lamenta el president d’Assandca, que té clar que qüestions com aquestes no haurien de repercutir en els pacients. Saravia té clar que recuperar la cirurgia prostàtica “anirà per llarg”. I és que actualment aquestes intervencions es fan amb robots, amb la consola Da Vinci, i l’aparell té un cost aproximat en xifres rodones de dos milions d’euros. 

Etiquetes

Comentaris

Trending