La intervenció de la consellera general d’Andorra Endavant Noemí Amador ha estat dura. L’advertència l’ha volgut llançar durant la sessió de control a Govern celebrada a la cambra parlamentària. “L’ambient al SAAS és crític i està gangrenat des de fa anys”, ha afirmat, tot posant en relleu que això provoca “una manca de personal” que també s’agreuja “per les condicions més favorables que ofereixen els països veïns i pel problema de l’habitatge”.
I això, avisa Amador, genera un risc “de perdre treballadors i qualitat assistencial”. De fet, la líder de la formació, Carine Montaner, ha recordat que hi ha l’amenaça d’una “vaga indefinida”. Per això, han reclamat si “són conscients del problema que tenim”, al mateix temps que, com en altres ocasions, han demanat “una enquesta anònima” entre els treballadors.
Des del Govern, Mas admès que “som coneixedors que hi ha manca de professionals en determinats sectors” i que aquest “no és un problema exclusiu d’Andorra, sinó que és compartit amb altres països”. La ministra ha recordat que, actualment, hi ha en vigor un conveni col·lectiu acordat l’octubre del 2022 i amb durada fins al mateix mes del 2025. Un pacte, ha defensat, signat per un comitè que “representa tots els treballadors”.
Mas assegura que “sempre hi ha permanent diàleg i treballa compartit per avaluar les propostes del comitè d’empresa”. I, de fet, ha avançat que “ja treballem per tenir un altre conveni abans del final de l’actual”. Aquest, entre altres, tindria l’objectiu “d’obtenir les millors condicions laborals pels treballadors tenint en compte la realitat del sector i d’altres àmbits”.
Sobre el conveni ara en vigor, ha defensat que ha tingut avantatges pels treballadors. Entre ells, el fet que 280 professionals han vist regularitzada la seva remuneració econòmica seguint el pla de carrera.
RECONEIXEMENT DE TÍTOLS EDUCATIUS
En l’àmbit educatiu, el ministre Ladislau Baró ha admès que, actualment, alguns graduats a la Universitat d’Andorra han de suportar llargues esperes perquè Espanya reconegui el títol i els pugui ser vàlid al país veí del sud. En aquest sentit, ho atribueix a una certa manca de recursos dins del ministeri espanyol i, especialment, pel que fa al departament d’homologació. Segons ha explicat, en la darrera comissió mixta, se’ls va reconèixer el problema i se’ls va avançar la voluntat “d’incorporar més personal”. Ho ha apuntat en resposta a les preguntes formulades per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela.
La parlamentària ha acceptat que “bona part de la problemàtica és del govern espanyol”. Malgrat això, ha indicat que “seria positiu que el nostre ministeri fes un millor acompanyament als estudiants”.
Comentaris (2)