ADP assumeix el transport sociosanitari amb el dubte de si el podrà implementar l’1 de gener

El servei per a qui que no requereixi assistència durant el trasllat, i que per impossibilitat física o clínica no pugui utilitzar un mitjà ordinari històricament prestat per la Creu Roja l’ha adjudicat el Govern a un nou operador, que ha superat per preu a Ambulàncies Valira

Una ambulància d'ADP.
Una ambulància d'ADP. Toni Solanelles

Ambulàncies del Pirineu (ADP) assumirà la gestió dels serveis de transport sanitari no assistit, més conegut com a transport sociosanitari i que històricament ha prestat la Creu Roja. Hi ha el dubte de saber si ho podrà fer en la data a la qual s’ha compromès per escrit, l’1 de gener proper.  L’adjudicació del servei l’ha anunciada aquesta tarda el Govern, donant solució així a un concurs al qual també s’hi havia presentat Ambulàncies Valira. El contracte inicial és per a quatre anys prorrogables dos més.

ADP s'encarregarà del transport per a qui no requereixi assistència durant el trasllat, i que per impossibilitat física o clínica no pugui utilitzar un mitjà ordinari. Fins ara aquest servei anava a càrrec de la Creu Roja. De fet, la nova concessionària s’haurà de fer càrrec dels treballadors que fins ara tenia l’ONG dedicats a prestar l’esmentat servei. El ministre portaveu, Eric Jover ha dit que en el concurs s’han tingut en compte aspectes com els preus associats, la qualitat del servei i les infraestructures.

El gran interrogant és si la nova concessionària disposarà dels vehicles en termini que es va comprometre per escrit, igual que ho va fer l’altre aspirant, Ambulàncies Valira

Jover ha deslligat totalment el concurs ara resolt del del transport sanitari no medicalitzat, la concessió del qual exerceix, des de primer de setembre, una UTE en què Valira és majoritària i que no acaba d’arrencar del tot malgrat que el portaveu governamental ha deixat clar que l’adjudicatària del servei sanitari no medicalitzat “té la ferma voluntat d’anar solucionant” aspectes propis de la posada en marxa d’una nova prestació i que poc o molt grinyolen.

Un dubte que es planteja és saber si l'empresa disposarà de tots els vehicles, tenint en compte que els proveïdors de vehicles industrials tenen uns terminis d’entrega de lliurament per a aquests tipus de transports d’entre 10 i 12 mesos. ADP, com Valira, han signat un document pel qual es comprometien a tenir-ho tot a punt per al primer de gener. Jover ha reconegut que el termini és molt just, però també ha explicat que “sé que el ministre de Salut està treballant per la posada immediata del servei”.

El titular de Finances, que no ha anunciat el preu proposat per ADP, ha explicat que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha de proposar una tarifa pel servei en qüestió. El 90% de la tarifa en qüestió l’assumirà la pròpia parapública i el 10% restant l’haurà d’abonar l’usuari. Com ha explicat Jover, les tarifes fixades per la CASS no cobriran el total de la despesa del servei en funció de l’oferta plantejada per ADP. El diferencial l’haurà d’assumir l’executiu. El transport aquest dimecres adjudicat és el que serveix, per exemple, per portar persones amb dificultats en la mobilitat a rebre tractaments mèdics com la diàlisi.

Etiquetes

Comentaris

Trending