De l’Albó a coordinar la infermeria de Salut Mental: la darrera plaça ‘familiar’ a l’hospital

Creix el malestar entre el personal ras del SAAS per la sensació que es fan places a mida o es col·loquen professionals a conveniència

Una imatge de dependències del SAAS.

Si la sensació ja hi era abans de la pandèmia, l’esclat de la crisi sanitària i l’arribada d’un munt de nous professionals a l’hospital -en molts àmbits mèdics i sanitaris en un sentit més general- ha fet créixer, especialment entre el personal ras del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el malestar pel sentiment que com més va més places es fan a mida o més professionals són designats a conveniència de la direcció.

L’anunci de la sortida de l’encara director assistencial Marcel Prats mira de frenar, en certa manera, aquest sentiment, que, a més, es barreja amb una disbauxa important. Posar ordre intern serà missió urgent per al futur successor de Prats, que deixarà el seu lloc el 30 de setembre, quan és possible, encara que no segur del tot, que el seu recanvi ja estigui decidit. La marxa del director assistencial és només un dels moviments, molts, que viu constantment l’hospital. En certa manera, en un col·lectiu que ronda el miler de persones és normal.

Satisfacció unànime a l’hospital per la sortida del número 2 del SAAS

El que no troben tan normal aquests professionals rasos que veuen passar noms i cognoms al seu davant com aquell qui no vol la cosa és que es consolidin places que abans d’existir ja estan com aquell que diu assignades. O metges que arriben acompanyats, que arriben amb torna, que acaben tenint també plaça i no pas per poc. No es discuteix tan la professionalitat dels qui passen a ocupar els llocs de feina sinó les formes i els procediments, massa sovint cantats, previsibles, predestinats.

L’element clau és que es tracta de la parella del traumatòleg David Roca, responsable, cap de servei vaja, d’una àrea tan controvertida i que tants recels aixeca al SAAS i entre altres professionals com la de traumatologia

La darrera plaça assignada amb connotacions familiars és la de la nova responsable d’infermeria de Salut Mental. Dimecres passat es va resoldre el concurs intern per ocupar el lloc que fins ara havia ostentat Cèlia Cortés. Cortés era coordinadora d’infermeria de Salut Mental. Gemma Granja Ruiz tindrà el títol de responsable de l’esmentat departament. Granja era fins ara la responsable de l’àrea d’atenció sociosanitària de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell.

Aquesta infermera especialitzada en pediatria treballava fins ara a la residència l’Albó. Ja estava a l’entorn sociosanitari andorrà, que no ben bé al SAAS. Però l’element clau és que es tracta de la parella del traumatòleg David Roca, responsable, cap de servei vaja, d’una àrea tan controvertida i que tants recels aixeca al SAAS i entre altres professionals com la de traumatologia. Roca va arribar al SAAS ben apadrinat. I té molt bona relació amb el nou cap de Salut Mental, el psiquiatra Carlos Mur. Dos i dos són quatre.

Amb tot, i sense qüestionar, remarquen les fonts, la professionalitat de ningú, “el que dol és que sempre és el mateix, places que tenen nom abans de començar o connexions que acaben reeixint”. I això l’únic que fa és alimentar un malestar constant. “Al SAAS caldria fer una anàlisi en profunditat. Si la fiscalia volgués actuar d’ofici, probablement tindria feina”, indiquen les fonts, que lamenten que la por de molts acaba permetent l’actuació no sempre del tot clara d’uns pocs.

Etiquetes: