Les visites telemàtiques, gairebé en l’oblit

Durant el primer trimestre, els diferents metges del país han atès únicament 300 consultes no presencials, cosa que suposa una caiguda del 95% en comparació a l’any passat i evidencia que el sistema impulsat durant la pandèmia, per ara, no tindrà continuïtat

Una metgessa atenent una consulta per telèfon.
Una metgessa atenent una consulta per telèfon. ARXIU

Van arribar amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus però, queda clar, no ho van fer per quedar-se. Les visites mèdiques telemàtiques han quedat reduïdes gairebé a la mínima expressió: durant el primer trimestre, tot just 300. Xifra que contrasta amb les que s’havien registrat els anys de la crisi sanitària. I això en un context on les consultes generalistes van a l’alça mentre que les dels especialistes es mantenen estables.

Així es constata amb les dades facilitades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) en el tancament pressupostari del primer trimestre, document enviat al Consell General i al qual ha tingut accés l’Altaveu. Entre gener i març, la parapública tot just va registrar 303 consultes telemàtiques, una xifra, com s’ha dit, baixíssima en comparació als anys anteriors.

D’aquestes, 245 van ser a metges generalistes; 22 a especialistes; i, per últim, tot just 36 a neuropsiquiatria. Aquesta xifra tan baixa representa una forta caiguda amb comparació a la registrada durant el primer trimestre del 2023. Llavors, se’n van assolir 5.608. Per tant, hi ha una davallada del 94,5%. I, lògicament, la davallada és encara més exagerada si es recorden les xifres d’un 2021 encara en plena pandèmia o del 2022.

Així doncs, els usuaris del sistema sanitari han tornat majoritàriament a les visites presencials. Així, les dels generalistes, entre gener i març, van ascendir a 62.569. Això representa un 9% d’increment amb comparació a les 57.286 del 2023. Aquí hi ha una part de l’increment de consultes telemàtiques que han tornat a ser al despatx del metge, però també altres factors com ara un nombre més elevat d’assegurats a la CASS.

En canvi, el que es manté estable són les visites als especialistes. Les 53.219 registrades durant el primer trimestre representen tot just un lleugeríssim descens amb relació a les 53.404 del mateix període de l’exercici anterior. Pel que fa a les visites a neuropsiquiatria, passen de 4.268 a 4.588, un 7% més.

On es produeix un salt fort és amb les visites als odontòlegs. Si el primer trimestre del 2023 se’n van comptabilitzar 6.219, enguany s’ha arribat a 9.280. Això suposa, per tant, un increment del 49%. En canvi, hi ha una caiguda del 3% de les visites a urgències (de 9.341 a 9.061). També han anat a la baixa els actes dels fisioterapeutes, que han caigut un 4%: de 118.772 a 114.167. En canvi, hi ha estabilitat amb els logopedes (de 8.611 a 8.583) i també cauen les visites als podòlegs (-5%).

Etiquetes

Comentaris

Trending