La variant ‘pirola’ de la Covid colla fort

Malgrat que no es fa un seguiment estricte i la majoria de contagiats passen la malaltia com poc més que un refredat i ja no li donen importància, la incidència del coronavirus creix com també està passant en l’entorn més immediat

Un test de Covid i de grip A i B.
Un test de Covid i de grip A i B. Toni Solanelles

La subvariant de l’Omicron coneguda amb el nom de ‘pirola’ està collant fort al Principat. La incidència de la Covid fa un parell de setmanes que va a l’alça encara que el seu impacte real és molt complicat d’avaluar perquè ja no es fa el control sistemàtic que es feia. Amb tot, i per diferents canals, l’Altaveu ha pogut corroborar que els contagis són notables encara que la malaltia s’ha ‘normalitzat’. La ‘pirola’ és altament contagiosa i és la variant majoritària amb molta diferència al Principat.

Com han recordat fonts oficials del ministeri de Salut, des de la declaració de la fi de la pandèmia no es publiquen dades específiques de Covid-19. Les dades que es publiquen és sobre la vigilància de virus respiratoris durant la temporada d'hivern, moment en el qual hi ha una major transmissió d'aquests virus, i es fa fins a la setmana 20 de l'any en curs (actualment estem en la setmana 25). 

Fins fa un mes la incidència del coronavirus al Principat no era gaire elevada, però les dues darreres setmanes, coincidint amb un auge de contagis en l’entorn més immediat, també la Covid ha experimentat una crescuda molt important al país. La majoria de contagiats passen la malaltia com a poc més que un refredat i, normalment, no se li dona més importància. Hi ha molta gent que fins i tot anant al metge ja no es testa perquè hi ha un seguit de virus que donen símptomes molt similars.  

Com han recordat les fonts governamentals consultades, cal tenir en compte que, també des de la fi de la pandèmia, no es fa un seguiment de tots els casos, pel fet que les dades que es disposa corresponen a aquelles persones que van al metge i se'ls fa la prova i es notifica el positiu. A diferència del moment de pandèmia, en el qual la vigilància del virus es feia activament. En tot cas, sí que s’ha deixat clar que la variant ‘pirola’ “no és nova” i es tracta, com s’ha dit, d’una subvariant de l’Omicron i es detecta en aigües residuals, a Andorra, des de desembre de l’any passat.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending