La variant Òmicron B2 ja es predominant en una pandèmia que es manté sota control

Durant la darrera setmana s’han diagnosticat només 311 nous positius, mentre que a l’hospital ja només queden tres pacients ingressats

Jover s'acomiada de Benazet en la que ha estat la darrera compareixença pública del ministre de Salut.
Jover s'acomiada de Benazet en la que ha estat la darrera compareixença pública del ministre de Salut. T. S.

La pandèmia continua sota control. De fet, fins i tot ara amb una variant Òmicron encara més lleu, la B2. Segons ha explicat, en la seva darrera compareixença pública, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquesta és ara la predominant al país. En la darrera setmana, s’han diagnosticat només 311 nous positius, metre que es redueixen els casos actius i la pressió a l’hospital, ja només amb tres ingressats.

Benazet ha revelat que les mostres agafades a les aigües residuals evidencien que la nova variant d’Òmicron, la B2, és ara la que més està afectant Andorra. I aquesta, ha apuntat, “és encara més lleu”, fet que es deriva en una situació sanitària força sota control, malgrat l’aixecament, ara sí, de gairebé totes les mesures de prevenció.

Hi ajuda, admet, “l’alt nivell d’immunització de la població”. I és que, ha recordat, “la gran majoria té tres dosis de la vacuna”. I, també, hi ha molta gent que ha passat la malaltia. Per això, entén que “tenim certa seguretat que, amb la variant actual, no tindrem cap ensurt”.

El Govern ha donat via lliure a la creació de l’Observatori Covid, òrgan que encapçalarà Helena Mas i que té la missió de donar suport en el seguiment i monitoratge dels efectes de la crisi generada pel coronavirus, tant a mitjà com a llarg termini

De moment, el nombre de nous contagis és reduït. Tot just 311 en l’última setmana que, això sí, han provocat que se superi la barrera de les 40.000 infeccions totals des de l’esclat de la crisi sanitària. Paral·lelament, s’han pogut donar 412 altes, fet que ha permès reduir per sota dels 600 els casos actius: 588. La millor notícia, sense cap mena de dubte, és que no s’ha de lamentar cap defunció.

La situació també segueix millorant a l’hospital. S’ha pogut donar l’alta a un dels pacients a cures intensives i, ara, ja només hi ha tres ingressats al centre sanitari. D’aquests, dos encara a l’àrea de màxima vigilància, sota respiració mecànica.

Pel que fa al sistema educatiu, també tranquil·litat. Malgrat que ja fa dies que a les aules no es fa servir mascareta, tot just hi ha quinze grups amb alguna afectació, tots ells sota vigilància passiva.

En aquest àmbit, el Govern ha aprovat aquest dimecres el reglament de l’Observatori Covid. El nou òrgan té l’objectiu de donar suport en el seguiment i monitoratge dels efectes de la crisi generada pel coronavirus, tant a mitjà com a llarg termini. Queda definit com “un òrgan autònom que busca aglutinar informació i crear coneixement transversal” vinculat a la malaltia.

Així, un de la de les seves missions serà analitzar els efectes de la Covid-19, però també de les mesures adoptades durant els diferents estadis de la crisi sanitària, i elaborarà propostes per mitigar les seves conseqüències negatives, facilitant la presa de decisions polítiques i executives. Entre les funcions específiques, hi ha promoure la realització d’estudis científics d’interès relacionats amb la pandèmia, definir indicadors i les fonts d’informació per conèixer-ne l’estat de la situació, analitzar les dades rellevants vinculades amb la seva evolució i impacte, impulsar protocols d’atenció especialitzada o difondre els resultats i informació rellevant que se’n desprengui.

L’Observatori COVID estarà presidit per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i l’integraran també representants de les carteres de Salut, Afers Socials, Economia i Empresa, Participació Ciutadana, Educació i Ensenyament Superior. A banda, tindrà integrat un membre del SAAS i un altre de l’Oficina Covid.

Comentaris (1)

Trending