Els urbans se sumen, sense poder multar, als efectius de control de les mesures anticoronavirus

El Govern ha fet la petició als cònsols davant el clar descontrol de la pandèmia i en les tasques de seguiment també hi participaran funcionaris de Medi Ambient i Comerç, que, com la policía, sí que podran fer la constatació d'infraccions

Dos urbans patrullant per l'avinguda Carlemany.

Era una possibilitat que molts comuns ja veien factible i en la reunió entre cònsols i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha confirmat. El Govern ha demanat formalment que els agents de circulació de les set parròquies se sumin als membres del cos de policia i altres funcionaris per intensificar el control que es fa del seguiment de les mesures anticoronavirus, tant als establiments com als espais públics. Ara bé, només els membres del cos d’ordre podran fer les constatacions d’infracció i posar multes.

La trobada s’ha mantingut aquesta tarda de forma telemàtica i ha servit perquè Benazet transmeti als mandataris comunals que necessiten la col·laboració dels urbans per fer un seguiment més exhaustiu del compliment de les restriccions, que, veient les dades, queda clar que és imprescindible. Per tant, els agents se sumaran als efectius del cos de policia que ja feien aquesta tasca.

De fet, el nombre d’efectius encara s’incrementarà més. I és que, segons es va acordar dilluns al vespre, a la realització d’aquest control s’afegiran també treballadors dels departaments de Comerç i de Medi Ambient, al costat dels de Salut. La voluntat d’aquestes inspeccions, tant a establiments com a l’espai públic és “fer pedagogia a la societat i indicar-los quan no s’estan complint les mesures decretades per fer front a l’expansió del coronavirus”.

Més efectius per controlar el compliment de les mesures per intentar aturar un coronavirus desbocat

Ara bé, tot i que el control diferents cossos, només la policia tindrà potestat sancionadora. Aquest és un dels dubtes que s’ha expressat en la trobada amb Benazet, en la qual també ha participat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Alguns cònsols han recordat que, llei a la mà, els urbans no poden imposar multes en aquest àmbit, el sanitari, com tampoc ho poden fer, per exemple, quan detecten un botellón. De fet, han recordat que ni tan sols poden fer les notificacions d’infraccions.

El compromís assolit ha estat apostar perquè aquests efectius extres, els urbans, se centrin en aquesta tasca més pedagògica, tot fent arribar a la població que “és transcendent que segueixi les mesures de prevenció d’ús de mascareta, distanciament social i higiene de mans”. Això sí, si constaten una “infracció flagrant amb gent que deliberadament no compleix i es posen a ells i altres persones en perill” hauran d’avisar a la policia perquè aquesta, o bé els inspectors dels diferents desplaçaments implicats, es desplacin in situ.

I és que només la policia i els inspectors podrà fer la constatació d’infraccions. A partir d’aquesta, es farà, com fins ara, la corresponent proposta de sanció que, posteriorment, haurà de gestionar Salut seguint el que estableix la Llei general de Sanitat.

Jover avisa: "arribarem al fina i imposarem les sancions econòmiques que faci falta"

Durant la roda de premsa de presentació, el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, ha admès que hi ha “certa preocupació pels increments de casos” i per això ha volgut fer una “crida a la responsabilitat per part de la societat”. I, a la vegada, ha llançat una advertència: “més enllà d’aquesta crida farem més passos”.

I això vol dir que “on no arribem amb la conscienciació, hi haurem d’anar per altres vies quan no es compleix i quan hi hagi un grau d’incivisme”. Jover ha deixat clar que “arribarem al seu final i imposarem les sancions que faci falta tant als ciutadans com a les activitats econòmiques”.

Etiquetes: