La Unió Europea exigirà les tres dosis perquè el passaport Covid sigui vàlid

La mesura entrarà en vigor a partir d’aquest dimarts, 1 de febrer, i serà per aquelles persones que fa més de nou mesos que van patir la malaltia o que van rebre la segona pauta de la vacuna

Un passaport Covid del Principat d'Andorra.

A partir d’aquest dimarts, 1 de febrer, el certificat de vacunació deixarà de ser vàlid si no es tenen administrades les tres dosis, sempre que faci més de nou mesos que es va rebre la segona o que es va patir la malaltia. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha explicat que la decisió és externa d’Andorra, tot i que també s’aplica als passis nacionals. També ha apuntat que això podria fer-se per “aconseguir una major adhesió a la vacunació”, però que és, principalment, “per mantenir l’acord de lliure circulació”.

La decisió d’invalidar aquells certificats que no tinguin tres dosis, i que faci més de nou mesos de la segona o d’haver patit la Covid-19, ha estat “pròpia de la Unió Europea”. Per tant, afectarà per moure’s lliurement pels països que la componen, i també s’aplicarà a Andorra. “Hem de ser curosos i seguir la normativa, o ens arrisquem a què no ens accepten el nostre passi”, ha apuntat Benazet, “tenim un conveni amb la UE i és vigent”.

Per l’objectiu que s’amaga darrere d’aquesta mesura, Benazet ha explicat que “és possible” que es faci per “aconseguir una major adhesió a la vacunació”. En aquest sentit, el ministre ha explicat que no es considera que, a Andorra, sigui baix pel que fa a la tercera dosis. Tot i això, ha apuntat que és evident que hi hagi menys que amb la segona, “els joves se senten protegits” i, a més, “molta gent ha passat la Covid-19 fa poc i està en una franja d’edat en què les complicacions són mínimes”.

Malgrat això, ha apuntat que “em tranquil·litza que la gent més fràgil hagi acudit a posar-se la vacuna, els majors de 60 anys, que és per qui és més important aquesta dosi, per la resta no ho és tant”. A Andorra, amb un 82’49% de la població amb dues pautes, i un 58’51% amb la de reforç, Benazet ha afirmat que la societat és “molt robusta en immunització contra l’òmicron”, i que es té “una població ben protegida”. Per tant, acatar la mesura de la Unió Europea no va en la línia d’aconseguir major adhesió, “sinó de respectar el nostre acord”.

Etiquetes: