Trencar l’estigma perquè parlar de salut mental deixi de ser una ‘bogeria’

Govern ha presentat la campanya de comunicació amb l’objectiu de fer reflexionar a la ciutadania per tal que “hi hagi un canvi social i es perdi la por de parlar dels trastorns

Helena Mas i Cristina Pérez durant la presentació de la campanya. Albert Sanjuan

‘Que la salut mental sigui tabú és una bogeria’. Aquest és el lema de la campanya ha presentat el ministeri de Salut per trencar l’estigma que encara hi ha actualment vers les persones que pateixen algun tipus de trastorn. Va adreçada a tots els públics i té per objectiu fer reflexionar la ciutadania.

L’Organització Mundial de la Salut (OM) estableix que una de cada quatre persones patirà algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida i després de la pandèmia s’ha detectat un increment del 25% dels casos d’ansietat i depressió. A Andorra, gairebé el 8% dels majors de 18 anys han estat atesos al Servei de Salut mental, mentre que en el cas dels menors d’edat han estat el 4,2%. L’increment més marcat ha estat en els adolescents.

Per trencar l’estigma que encara hi ha vers les persones que pateixen algun tipus de trastorn, el ministeri de Salut ha presentat una campanya de comunicació aprofitant que el 10 d’octubre se celebra el Dia de la salut mental. La titular de la cartera, Helena Mas, ha explicat que “cal un canvi social i que se’n parli. Cal aixecar el dit i dir jo també he tingut un problema”.

El lema de la campanya és ‘Que la salut mental sigui un tabú és una bogeria’. Un joc de paraules que la secretària d’Estat, Cristina Pérez, ha posat de manifest que “vol que ens faci pensar i normalitzar el màxim totes les patologies de salut mental”. Per aquest motiu, s’han editat cinc versions parlant de les addicions, la depressió, els trastorns alimentaris, les fòbies i l’ansietat.

El cost del disseny gràfic és d’uns 4.500 euros i no només s’ha previst publicitat als mitjans de comunicació, sinó que s’instal·laran marquesines amb els dissenys per tal de difondre el missatge més enllà de l’àmbit en línia.

D’altra banda, Helena Mas ha anunciat que la línia verda per prevenir les conductes suïcides ja ha rebut trucades, però “no s’ha hagut d’activar els serveis d’emergència”. En aquest sentit, ha insistit que a l’octubre també es posarà en marxa el xat destinat als joves.

Etiquetes: