El que és innegable és que el servei de traumatologia ha crescut des del 2019. S’ha passat de sis professionals que no tenien especialitat concreta a tenir divisions específiques i fins a setze metges a la unitat. Roca també puntualitza que es té un equip d’infermeria i d’administració “que ens ajuda molt”. L’evolució, però i per ell, se sustenta amb les xifres que s’extreuen de les consultes i dels pacients.
En aquest sentit, un dels problemes principals amb els quals es va trobar Roca i que es produïa constantment a Andorra eren les derivacions cap a Barcelona o Toulouse. Fins i tot, persones que escollien marxar per decisió pròpia. En aquest sentit, Roca apunta que el 2018, abans de començar el projecte, eren 7.000 les persones que marxaven del país per tractar-se algun problema relacionat amb la traumatologia. El 2021, el darrer any del qual compta amb dades, haurien estat 4.000. “Hem reduït les derivacions fora d’Andorra un 40%”, indica Roca.
D’altra banda, pel que fa a les consultes, Roca assenyala que les dades han estat proporcionades per la cap de l’àrea de qualitat, Sílvia Bonet. El 2019 es partia, quan es va iniciar el projecte, amb 4.782 consultes. L’any 2022, es va acabar amb 9.322. “Hem duplicat el nombre de consultes externes de traumatologia”, remarca Roca. Aquest 2023, però, les dades van una mica més enllà, i a finals d’abril, en quatre mesos, se n’han fet 4.000. “Això vol dir que arribarem al desembre amb gairebé 12.000 visites, que suposarà triplicar el nombre de consultes externes que es feia a la meva arribada”.
Pel que fa als quiròfans, però, l’evolució és “més complicada”. Cal recordar que durant el 2020, a causa de la Covid-19, es van tancar temporalment. Durant el 2021 es va reprendre una marxa relativament normal, però fins al 2022 no s’ha aconseguit una estabilització. Per tant, es partia de 1.200 cirurgies i el darrer any es va acabar amb 1.427. “Hem tingut també una progressió favorable, i això continua pujant”, assenyala Roca.
Comentaris (6)