Set de cada deu pacients amb càncer de mama es podran operar a Andorra amb un nou servei el 2025

Salut, que preveu que durant el primer semestre de l’any que ve els metges ja puguin fer prescripcions amb recepta electrònica, treballa amb el SAAS en una reordenació de tota la infraestructura destinada a l’oncologia, en el futur hospital i amb l’atracció de professionals

T. S. / A. S.

Helena Mas exposant els seus posicionaments al costat del ministre portaveu, Guillem Casal.

“Entre el 70 i el 80% dels i les pacients amb tumors, amb càncers de mama, es podran operar al país.” Així ho ha assegurat la ministra de Salut, Helena Mas, en el marc d’una compareixença amb altres ministres i el cap de Govern, Xavier Espot, per fer balanç d’aquest any que ja acaba i, sobretot, posar l’accent en alguns projectes cabdals per a l’executiu en vista al proper exercici. I un d’ells és la unitat de càncer de mama que s’emmarca en una reorganització de tota l’atenció oncològica que s’ofereix al Principat. Mas també ha parlat de retocs en la cartera de serveis, de la recepta electrònica, del futur hospital o de la captació de professionals sanitaris.

Mas ha explicat que es farà una remodelació dels serveis oncològics per “localitzar-los tots a l’hospital” i s’establiran “nous circuits”. “Pel que fa al càncer de mama, aquí volem incloure una prestació nova perquè els pacients amb aquest tumor puguin operar-se aquí a Andorra.” Aquesta situació hauria de ser possible l’any que ve. De fet, ho inclou el pressupost del SAAS per al 2025 i tal i com va explicar l’Altaveu, gràcies als avenços tècnics que fan que es requereixi menys instrumental i es pugui intervenir a partir de traçadors, tot serà més senzill.

L’hospital crearà l’any que ve una unitat puntera per al diagnòstic i tractament del càncer de mama

El ministeri i el SAAS anunciaran les concrecions del projecte el proper 13 de gener. El que és clar és que es fitxa un ginecòleg de primer nivell especialitzat en mama per poder-lo integrar a la nova unitat, que necessàriament s’inclourà en el catàleg de serveis. La neuropsicologia, el peu diabètic o determinades cirurgies majors i menors ambulatòries s’incorporaran en un catàleg de serveis que “és molt més ampli, que inclou prestacions que altres (països) no tenen”. Mas, la mateix temps, s’ha mostrat “satisfets amb la psicologia”

RECEPTA ELECTRÒNICA

De mutu propi, la titular de Salut també ha assegurat que s’està “en una fase molt avançada” de la recepta electrònica. I “durant el primer semestre del 2025” els facultatius haurien d’estar en disposició de prescriure de manera electrònica. “La dispensació dels medicaments a les farmàcies” arribarà més tard. Hores d’ara hi ha un catàleg que aglutina entre 180.000 i 200.000 referències. “La recepta electrònica és un projecte de gran abast”, ha destacat Mas, que ha reconegut que es va més tard del que s’havia anunciat.

La ministra ha explicat que “integrem dins la història clínica la recepta electrònica per poder fer la prescripció” i que s’ha d’aconseguir que la via electrònica sigui “una eina àgil i eficaç”, en tot cas, més àgil i més eficaç que fent la recepta a mà. “Està sent un projecte molt feixuc” del qual s’està a “les acaballes d’aquest procés” malgrat que falta establir alguns mecanismes. A final d’aquest mateix mes o principi del que ve es farà una prova pilot i amb posterioritat “la resta dels metges s’hi podran anar afegint”. “Posteriorment hi haurà la connexió amb les oficines de farmàcia i la CASS”, tot tenint en compte que és un procés costós perquè hi ha d’haver els mitjans tecnològics i “hem de fer les coses de manera progressiva”.

“Sí que estem en una situació de mancança de professionals sanitaris”, ha admès la titular ministerial, que també ha exposat que “hem de conjugar el funcionament de l’hospital amb el nou hospital perquè tots dos s’interconnectaran”

Mas, amb algun apunt del cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que el nou hospital és “un projecte estratègic d’aquesta legislatura” i malgrat que mai no es pot dir mai, la voluntat és que es pugui posar la primera pedra durant els propers dos anys. En tot cas, per a l’any que ve hi ha pressupostats els recursos necessaris per disposar d’un “pla funcional”. La ministra ha destacat la gran “complexitat” de tot plegat. Segons Helena Mas, “cal que invertim en noves infraestructures” i que els espais han d’estar “especialment ben distribuïts”. I la complexitat major ve donada pel fet que “hem de conjugar el funcionament de l’hospital amb el nou hospital perquè tots dos s’interconnectaran”.

La titular ministerial també s’ha referit a la dificultats per trobar professionals sanitaris per cobrir els serveis necessaris al país. Helena Mas ha explicat que s’està treballant en “una planificació de recursos” i un estudi d’organització demogràfica. “Quan tinguem aquest mapa mirarem quina projecció tenim per als propers cinc o deu anys” tot i reconeixent que “sí que estem en una situació de mancança de professionals sanitaris” igual com passa a molts d’altres països.

Mas ha explicat que hi ha un grup de treball tant amb el SAAS com amb els col·legis professionals i amb la CASS “per poder desenvolupar de forma inventiva” mesures que serveixin per atraure professionals. La ministra ha deixat caure que “podem tenir en compte accions retributives” però també ha ressaltat que cal apostar per projectes d’investigació i recerca perquè “si som un país punter en recerca podrem ser més atractius per als professionals sanitaris” perquè els facultatius “tenen molt interès” en aquesta vessant professional.