El SRCA està dividit en diferents departaments des d’on es fa un treball multidisciplinari entre psicòleg, educador social i infermera. Es tracta, segons explica el psicòleg responsable, David Subrià, “de l’últim esglaó” de l’atenció en matèria de salut mental que es dona als joves a través del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Ha assenyalat que la seva funció és la de fer el procés de rehabilitació a la societat d’aquests joves “després de temps de passar-ho malament, d’estar una mica aïllats i separats”. Per tant, es fa una feina terapèutica individual, però també d’apropament. Entre les diferents eines està la teràpia amb els gossos, que ha centrat el llibre de contes ‘Les aventures de la Mel i el Bru’.
Aquest servei està pensat per a deu usuaris, però actualment son catorze els joves que acudeixen cada dia. Subirà ho relaciona directament amb la pandèmia i les afectacions que ha tingut en la salut mental de tota la ciutadania, però especialment dels adolescents. En aquest cas, el marge d’edat es mou entre els 13 i els 21 anys, i son joves que tenen un trastorn mental sever com pugui ser una psicosi, esquizofrènia o un trastorn límit de la personalitat. Però, també hi ha altres patologies que s’han relacionat especialment amb la Covid-19, com la depressió. “Aquests pacients arriben al SRCA en el moment que ja poden rehabilitar-se a la societat, som una plataforma d’entrada i tots ells han passat per consultes externes, per hospital de dia si ha calgut, i aquest és l’últim pas”, ha explicat Subirà.
El que és habitual és que els joves tinguin una estada al SRCA d’entre sis mesos i un any, però tot depèn del factor educatiu. Durant la presentació de la revista i el conte, de fet, s’ha fet èmfasi en l’esforç que fa cadascun d’ells per acudir cada dia a les instal·lacions i, a més, continuar estudiant i mantenint la seva vida. Subirà ha indicat que alguns dels joves realitzen els seus estudis en remot i, per tant, ho fan directament des del centre. Altres alternen les hores escolars amb les que passen al servei. “El procés educatiu depèn de cada jove i les seves necessitats”, ha remarcat.
CINC CÈNTIMS DE LA SEVA VIDA
Els joves del SRCA s’han dirigit aquest dijous a un públic nombrós per presentar la darrera edició de la revista ‘5 cèntims’. Ariadna, Bea, Ainhoa i Edgar, entre altres pacients, han explicat en què consisteix aquesta publicació i què significa per ells poder-la treballar. S’ha remarcat que es tracta d’un mitjà per poder-se expressar, poder treure una mica el que duen a dins, i a més, parlar de temes que els interessen. Alguns articles parlen sobre les activitats que fan, com els tallers quinzenals al Museu Thyssen o l’assistència a diferents obres i exposicions. També hi ha d’altres més personals, com poemes que ells mateixos han escrit o cartes. A la contraportada, a més, es pot veure la valoració dels llibres que han pogut llegir.
Precisament relacionat amb els llibres, aquest dijous s’ha presentat un dels projectes en el qual s’ha treballat durant aquest curs. Es tracta del recull de relats ‘Les aventures de la Mel i el Bru’, que conta diferents situacions en les quals es troben els dos gossos de teràpia que es fan servir al SRCA. Perquè tots dos existeixen i la Isabel és qui cada setmana els porta a les instal·lacions per poder fer el club de lectura. Així se’ls va ocórrer escriure aquest llibre per poder explicar a les escoles i, finalment, son vuit els contes que conté. S’ha tingut en compte que es tracten d’històries infantils i s’ha intentat incloure temes d’actualitat, com l’ús del mòbil o els hàbits saludables, i que cadascun d’ells contingui un missatge per poder fer-ne una reflexió.
Comentaris (1)