Així ho ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que no obstant això s’ha mostrat molt prudent i ha deixat clar que tot plegat està en funció de com evoluciona la crisi sanitària. “No vull avançar cap decisió”, ha deixat anar en més d’una ocasió el titular ministerial, que tot i això ha afirmat que “la nostra voluntat seria que segurament durant la segona quinzena” s’autoritzi a “deixar de portar la mascareta en espais lliures oberts, no en espais interiors”. També ha augurat que al setembre, “el retorn a les escoles hauria de ser amb la màxima normalitat” i probablement també sense proteccions facials.
Tot depèn, és clar, de múltiples factors. Ara mateix la situació epidemiològica és bona. I va encara de baixada. Però cal estar atén a múltiples factors. Martínez Benazet ha explicat que respecte de la població vacunable, unes 66.000 persones, encara n’hi ha unes 20.000 que no s’han inscrit per rebre vaccí. Alhora, ha animat els ciutadans a acudir a injectar-se, quan toqui, la segona dosi. El ministre ha deixat clar que la crida no era pas perquè s’hagi notat una desafecció a la vacuna -al tomb d’un 2% dels qui es van posar la primera dosi han declinat per voluntat pròpia posar-se la segona- sinó per la importància que té per a qüestions de reforç de la immunitat i d’ordre legal, per dir-ho d’alguna manera.
Martínez Benazet ha explicat que respecte de la població vacunable, unes 66.000 persones, encara n’hi ha unes 20.000 que no s’han inscrit per rebre vaccí
I és que el titular de Salut ha tornat a insistir que per circular lliurement els països, almenys de l’entorn, exigiran als ciutadans que hagin completat el cicle íntegre de la vacunació, que fixa que siguin dues les dosis administrades en la immensa majoria dels fàrmacs. En aquest marc, Martínez Benazet ha explicat que després de 14 dies de l’administració de la segona dosi, tothom queda habilitat per viatjar. I que el certificat que ara s’ha començat a expedir en quatre idiomes ha de contribuir a permetre els viatges.
Ara bé, el ministre no ha tingut cap més remei que admetre que aquest document no està homologat, només “reconegut” essencialment per Espanya i França tot i que estats com Àustria haurien anunciat, segons Martínez, que acceptaran qualsevol document oficial expedit per una administració reconeguda on es deixi clar i de forma traçable tot l’aspecte vacunable. Segons el ministre, el certificat actualment disponible és “vàlid”. I que s’està treballant en qüestions d’homologació. Aquest aspecte “vindrà després” i ha d’incorporar informació subjecte de ser llegida a través “d’un codi QR”.
Martínez Benazet també ha demanat a la ciutadania que miri de respectar els horaris que se’ls atorguin per a la vacunació i així s’evitin col·lapses com els que puntualment hi ha (aquest matí mateix), ha recordat que aquest dijous es tornen a posar primeres vacunes -d’AstraZeneca vingudes de França- i que per ara es baixa fins a 40 anys, i ha explicat que caldrà reservar dosis de Pfizer per als joves d’entre 16 i 18 anys perquè l’OMS és l’única vacuna que considera viable per aquest segment de la població. El ministre ha remarcat també que ara per ara l’estratègia de vacunació del Principat no és combinar dosis de farmacèutiques diferents encara que està convençut que la combinació també rutlla.