El sector tem la pèrdua d’atractiu de les farmàcies per l’‘efecte Europa’

Els professionals farmacèutics consideren que el Govern està fent cessions excessives en el marc de l’acord d’associació amb la UE i creuen que això acabarà comportant un menyscabament econòmic

Diverses pastilles de productes vitamínics.
Diverses pastilles de productes vitamínics.

Els sector farmacèutic considera que el Govern està fent cessions excessives en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i tem que tot plegat comportarà “una pèrdua d’atractiu” de les farmàcies que derivarà en un menyscabament econòmic important. Una de les principals preocupacions és veure com quedaran limitades les importacions degut a les exigències imposades per Brussel·les i que ara per ara sembla que l’executiu està disposat a acceptar.

“Els passos que està fent el Govern sembla que van encaminats a acabar amb el que ha estat la farmàcia tradicional al país i convertir-la en una farmàcia comunitària idèntica a la que hi ha als països veïns, amb la qual cosa deixar de ser aquest un pol d’atracció turística i econòmica que s’ha tingut durant dècades. Si per afavorir uns sectors ens n’hem de carregar d’altres, no queda clar que sigui una bona cosa el tracte amb la UE”, han indicat les fonts, que lamenten que la junta del Col·legi de Farmacèutics no mostri una posició “ferma” ni exposi què hi ha.

Que “ens reguli una agència del medicament pot ser la forma de tenir prioritat i que no ens passi com quan les vacunes durant el període de la Covid,  que ens vam quedar amb la solidaritat dels altres països. D'altra banda, perquè ens fotran en l’aire una altra part, molt important per a moltes farmàcies i, segurament, un reclam per al conjunt del sector”

El sector espera la convocatòria d’una assemblea extraordinària per tenir més elements per posicionar-se. Però de moment tot és silenci. Tampoc la presidenta de l’ens, Carla Guerrero, respon a les demandes que li ha fet l’Altaveu. I aquí és alguns dels col·legiats veuen possibles contradiccions: el doble barret de Guerrero. Un, el del col·legi. L’altre, de representant del Govern al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i la incomoditat aparent per posar-se en contra dels posicionaments governamentals.

Fonts del col·lectiu ressalten que el fet que “ens reguli una agència del medicament pot ser la forma de tenir prioritat i que no ens passi com quan les vacunes durant el període de la Covid,  que ens vam quedar amb la solidaritat dels altres països”. I hi afegeixen: “Per això des del Govern i segurament des d’Europa ens donen peixet amb la regulació i protecció del mercat. Perquè ens fotran en l’aire una altra part, molt important per a moltes farmàcies i, segurament, un reclam per al conjunt del sector.”

I en aquest sentit, destaquen els consultats, és important saber com quedarà la llei del medicament. I què es considerarà medicament i què complement o producte d’altra naturalesa. I és que segurament la UE permetrà importar fàrmacs que no es trobin en l’entorn europeu sempre que n’hi hagi necessitat o urgència. Però allò que no sigui considerat medicament no tindrà aquesta possibilitat d’importació extraordinària.

En aquest cas, per exemple, s’hi troben molts complements vitamínics o alimentaris procedents dels Estats Units i que des de fa molts anys, dècades, fins i tot, són reclams de turistes, de viatgers, que arriben a Andorra, entre altres coses, cercant aquests productes. La supressió de la possibilitat d’importar aquests complements seria un cop d’efecte negatiu, admeten les fonts consultades. I a això s’hi afegeix la prohibició, ara, de poder publicitar a les pàgines web corporatives depèn de quins medicaments.

“És evident que el ministeri no vol cap problema ni que Europa se li posi d’esquena”, mantenen fonts del col·lectiu, que afirmen que cal saber molt bé els detalls per poder decidir l’acord d’associació és positiu o no ho és. I, “de moment, pesa més allò negatiu que el que ens pot aportar de bo. Sempre mirant-ho, ara per ara, des del punt de vista del sector farmacèutic, això que quedi clar”.

Comentaris (12)

Trending