Salut ultima una guia específica per fer el seguiment dels pacients crònics amb patologies complexes

El ministeri defensa que la població té garantida les necessitats sanitàries urgents amb l’actual sistema i argumenta, davant les preguntes de la consellera general d’Andorra Endavant, Noemi Amador, que la via preferent serveix per evitar la saturació dels especialistes

Una imatge de l'hospital, seu dels serveis centrals del SAAS. SAAS

Govern defensa que, actualment, les necessitats de la població en matèria sanitària estan ben cobertes. En aquest sentit, s’entén que hi ha prou professionals i serveis per atendre tothom. A més, es defensa que, justament, la via preferent permet fer de filtre i evitar la saturació dels especialistes. A banda, Salut treballa en altres mecanismes que han d’ajudar a millorar el sistema, com ara l’establiment d’una guia clínica específica per a la gestió de les persones que pateixin malalties cròniques especialment complexes.

Així ho ha indicat la ministra, Helena Mas, en les respostes a les preguntes que havia formulat per escrit la consellera general d’Andorra Endavant Noemí Amador. La parlamentària incidia en la saturació del sistema que es podia derivar de l’increment de població, però el Govern, per ara, treu ferro a aquesta situació. De fet, entén que hi ha prou recursos. Així, es defensa que les necessitats urgents de la ciutadania “estan cobertes mitjançant diferents mecanismes”, entre els quals el servei d’urgències, l’atenció primària continuada o els diferents especialistes instal·lats al país i, també, els que es poden consultar a l’estranger.

Des de Salut es posa en relleu que, justament, la via preferent ajuda a evitar una sobrecàrrega de feina d’aquests professionals. “El metge referent centralitza les demandes d’atenció sanitària i resol ell mateix els casos propis de l’atenció primària i únicament deriva a l’atenció especialitzada els casos que ho requereixen”, recorda Mas.

La ministra també avança, però, que existeixen altres mesures com ara l’automatització i l’establiment de protocols per als principals problemes de salut o la unitat de diagnòstic ràpid del SAAS. I, també, “s’està treballant en una guia clínica per al pacient crònic complex”. Aquesta, s’indica, “permetrà la gestió de forma integrada i coordinada entre l’atenció primària i l’especialitzada en reduirà les complicacions i, per tant, les consultes especialitzades”.

A banda, Salut deixa clar que “es monitora mitjançant el quadre d’indicadors els diversos factors que afecten la població i el funcionament del sistema sanitari”. Entre ells, l’evolució anual dels habitants, la de la despesa sanitària o el cost mitjà per pacient. I s’assegura que si es detecta alguna mancança important en una especialitat “es posen en funcionament mecanismes per disposar dels professionals que faltin, via contractació per part del SAAS o atorgament d’autoritzacions a facultatius que exerceixen per compte propi”.