Aquesta nova manera de funcionar s’emmarca en les reformes que s’han previst tirar endavant al sistema sanitari per tal de fer-lo sostenible i que entre d’altres ha de deixar enrere el sistema per actes per utilitzar un sistema basat en processos. “Farem un procés, l’estructurarem, veurem quines són totes les implicacions que té, qui ho ha de fer, com ho ha de fer, quan ho ha de fer... Això és el que són aquestes proves pilot”, ha detallat la ministra Helena Mas, en declaracions a l’Altaveu, destacant que és quelcom “molt similar” al que s’ha fet amb la psicologia.
Mas ha explicat que es vol intentar traslladar “a tots els prestadors sanitaris”, perquè en funció de la patologia i de com estigui estructurat no calgui, sempre tornar al metge referent. “La idea seria que anéssim cap aquí, però hi haurem d’anar a poc a poc, haurem de treballar progressivament”, ha exposat.
Tot això, òbviament, lligat a una avaluació per assegurar el bon funcionament del sistema i que no acabi suposant anomalies o més despesa de la generada actualment.
PACTE NACIONAL
La ministra, acompanyada del cap de Govern, Xavier Espot, s’ha reunit recentment amb els tres col·lectius sanitaris que van mantenir-se al marge del pacte nacional de salut, logopedes, fisioterapeutes i podòlegs per tal d’escoltar les seves demandes i inquietuds. Mas ha insistit que el pacte és genèric perquè marca “voluntat, un full de ruta”, però que no pot reflectir les demandes concretes de cada col·lectiu perquè s’hi s’haguessin d’incloure totes les accions que es durant a terme per a cadascú “seria un compendi massa gran”. Ara bé, segueix confiant que tard o d’hora es puguin sumar al pacte.