Salut dona allargues amb el tercer pagador generalitzat

El ministeri apunta que l’anàlisi sobre l’impacte en la despesa que ha tingut la implementació entre la gent gran i les persones amb discapacitat no començarà fins al novembre, quan hagin passat dos anys i hi hagi un temps prou significatiu, fet que dona a entendre que la decisió no arribarà, com a mínim, fins al 2026

Les radiogràfies són un dels actes que no entren encara de forma generalitzada en el règim del tercer pagador.

El tercer pagador generalitzat encara haurà d’esperar. Govern, per ara, no preveu una extensió immediata d’aquest sistema a tots els usuaris de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Així, considera que cal esperar encara un temps, com a mínim fins al novembre, per poder analitzar com ha afectat la seva implementació entre el col·lectiu de la gent gran i de les persones amb discapacitat. I, a partir d’aquí, avaluar si ha tingut un impacte en el creixement de la despesa. En canvi, més d’hora es confia poder tenir la recepta electrònica i la targeta sanitària digital: en tots dos casos, durant el primer semestre de l’any vinent.

Així ho ha explicat la ministra de Salut, Helena Mas, en resposta a les preguntes escrites que havia formulat la consellera general del PS Susanna Vela. En elles queda clar que, ara mateix, la generalització del règim del tercer pagador -pel qual l’assegurat només paga al prestador de servei (metge, analítiques, farmàcia o altres) el 25% que ha d’abonar, sense haver d’avançar tota la tarifa- va per llarg. La parlamentària volia saber en quin estat es troba l’anàlisi per fer l’ampliació a tots els usuaris i, de moment, Govern dona allargues.

Govern insisteix que vol implementar el règim de manera planificada i organitzada per permetre als prestadors i a la CASS les adaptacions necessàries” però acaba admetent que la decisió dependrà de si té impacte en la despesa sanitària

Així, en la resposta Mas recorda que la intenció de l’executiu, malgrat el fet que des del Consell s’hagin aprovat diferents demandes per agilitzar-lo, ha estat sempre “dur a terme l’aplicació del règim de tercer pagador de manera planificada i organitzada per permetre als prestadors i a la CASS les adaptacions necessàries”. Posteriorment, es recorda que s’ha implementat per a la gent gran i per a les persones amb discapacitat, però que no va ser fins al novembre del 2023 quan es va incorporar la farmàcia a tots dos col·lectius.

I és aquí on la ministra apunta que “per poder dur a terme l’anàlisi de la implementació del tercer pagador s’analitza l’eficiència, la sostenibilitat i el seu impacte en el sistema sanitari”, un “monitoratge” que la CASS fa “de manera continuada”. Tot i això, s’assegura que “per poder disposar de resultats concloents cal que hagi transcorregut un termini de temps que permeti que l’anàlisi estadística sigui significativa”. I aquest seria de dos anys. Per tant, no serà fins al pròxim novembre quan “es podran extreure conclusions sobre l’evolució de la mesura”. Mas no avança res més i, per tant, la generalització del règim del tercer pagador segueix a l’aire. En tot cas, tot fa pensar que qualsevol decisió no arribaria, com a mínim, fins al 2026.

En canvi, més àgil ha de ser la implementació de la recepta electrònica. Segons la resposta, ja es disposa de la base de dades de medicaments d’Andorra (BDMA) i durant el primer trimestre del 2025 la CASS passarà a utilitzar-la. Per això, durant el primer semestre es confia que es pugui posar en marxa una prescripció electrònica que “es troba en fase de millora i proves per part del col·lectiu mèdic”. Posteriorment, en un procés que, s’admet, pot ser més complicat, cal que les farmàcies integrin les seves aplicacions amb la història clínica compartida. “Aquesta fase pot ser més difícil de planificar, ja que requereix avaluar el funcionament de les fases anteriors, resoldre les disfuncions i adaptar les aplicacions informàtiques”, s’explica. Tot i això, es confia que al llarg de l’any vinent s’hagi completat el procés.

Pel que fa a un altre projecte, el de la targeta sanitària electrònica, també s’avança. De fet, es vol que la de la CASS pugui entrar en la cartera digital d’Andorra durant el primer trimestre d’aquest 2025.

ACTUALITZACIÓ A LA HISTÒRIA CLÍNICA

Paral·lelament, i en una altra resposta parlamentària -en aquest cas a la consellera general Noemí Amador, d’Andorra Endavant, Mas ha volgut aclarir que el programari de la història clínica compartida no es va canviar el passat octubre. Es va, únicament, “actualitzar”. Entre altres, es van fer “millores en la usabilitat de l’eina”, com ara “la modernització del navegador i de la presentació, la simplificació i l’optimització dels accessos a les diferents funcions o millores en el mòdul d’ajuda”. Aquests canvis van anar acompanyats d’una plataforma específica de formació per als professionals que l’han de fer servir.

En la resposta, la ministra de Salut reconeix que “la llibertat d’elecció de centres i professionals sanitaris a Andorra i a fora dificulta que es puguin integrar diferents sistemes de registre de les històries clíniques electròniques”. No obstant això, posa en relleu que hi ha “convenis específics” amb els centres estrangers per preveure la compartició dels registres per determinades malalties que requereixen una atenció immediata.