Les dades facilitades per l’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut indiquen que, en les darreres setmanes, s’han notificat fins a set possibles casos de tos ferina. D’aquests, cinc s’han acabat confirmant. Els altres dos s’han descartat.
“La tos ferina és provocada per un bacteri, la bordetella pertussis; inicialment, els símptomes són similars al del refredat comú (mocs, tos i una mica de febre) però, posteriorment, evolucionen cap a atacs intensos de tos, sovint acompanyats de gall inspiratori”
El primer pacient va ser detectat el 23 d’agost i, des de llavors, s’han anat localitzant els altres quatre. La mitjana d’edat dels afectats és de 33 anys, tot i que el rang és ampli. Un dels malalts és un nen de dos anys i hi ha també un padrí de 85. Dels cinc, tres són dones.
Des de Salut s’ha informat que tots els casos han rebut “el tractament recomanat” i que la seva evolució ha estat positiva. En tot moment s’ha fet un control exhaustiu dels contactes, ja que es tracta d’una malaltia altament contagiosa. Per això, “s’han pres les mesures preventives pertinents per limitar la transmissió del patogen”.
La ministra de Salut, Helena Mas, ha volgut llançar, malgrat les xifres, un missatge tranquil·litzador. Preguntada per Altaveu, ha posat en relleu que “no és res d’extraordinaris, de tant en tant passa”. I ha deixat clar que “s’han aplicat els protocols habituals”.
Des de Govern s’ha recordat que la tos ferina és provocada per un bacteri, la bordetella pertussis. Inicialment, els símptomes són similars al del refredat comú (mocs, tos i una mica de febre). Posteriorment, però, evolucionen cap a atacs intensos de tos, sovint acompanyats de gall inspiratori. El període d’incubació de la malaltia és d’entre 7 i 10 dies, tot i que, en alguns casos, es pot allargar fins als 21 dies.
També s’ha volgut recordar que d’aquesta malaltia hi ha vacuna inclosa en el calendari de vaccinació sistemàtica d'Andorra. S’admet, però, que no té una efectivitat total. Es calcula que la cobertura al país arria al 96% en el cas dels infants i al 97% entre els adolescents.
Salut ha volgut recomanar que es revisi el carnet de vacunació dels nens. I que si es comprova que falta, es posi. També es remarca que és cabdal reforçar la vacunació de les dones embarassades per protegir la població més vulnerable: els nadons.