Benazet ha volgut fer pública la simulació efectuada pel seu departament, que té en compte els possibles escenaris pel futur més immediat, amb un escenari més pessimista i un altre de més optimista. I aquí és on cau aquest termini ampli -entre una i tres setmanes- per constatar un descens clar dels contagis. Per ara, la pandèmia segueix amb una afectació important.
Quan està a punt de fer una any de la inoculació de la primera vacuna al país, aquest dimecres s'ha posat la que fa 150.000; vaccions que, ha volgut destacar Benazet, han estat clau per fer baixar la taxa de letalitat del coronavirus
Així ho evidencien les noves dades d’aquest dimecres. En les darreres hores, s’han diagnosticat 565 nous positius -encara però amb un nombre important de TMA encara sense resultat-. Malgrat això, el nombre de casos actius torna a disminuir lleugerament, fins a 4.440. D’aquests, 17 es troben a l’hospital de Meritxell, set dels quals a cures intensives i cinc connectats a un ventilador.
Justament, serà la dada de casos actius la que marcarà una possible relaxació de les restriccions. Benazet ha admès que un dels aspectes que podria fer fallar la simulació és l’afectació que la pandèmia tingui al sistema escolar. “Una por que tinc és que la infecció als col·legis pugui fer d’amplificador com ens va passar amb Delta”, ha apuntat. Tot i això, s’ha mostrat confiat que aquest cop es podrà evitar perquè “el volum d’immunització a la societat és superior”. Seria quan es baixi dels 3.000 pacients actius quan es plantejaria retirar algunes mesures, com ara la necessitat de dur mascareta a l’aire lliure”.
Pel que fa al sistema escolar, la situació continua sent complicada, amb un nombre molt elevat d’aules amb algun estudiant confinat. N’hi ha fins a 156. En 29 dels casos, amb tots els alumnes aïllats a domicili.
Paral·lelament, continua avançant a bon ritme la campanya de vacunació, especialment pel que fa a les terceres dosis. De fet, fins dimarts se n’havien inoculat al país 149.999 vaccins. És a dir, amb la primera d’aquest matí s’ha arribat a les 150.000. Això suposa que el 82,18% de la població major de 12 anys ja n’ha rebut almenys una tongada. Benazet ha explicat que “estem pendents” de rebre les destinades als menors perquè, a partir del febrer, “les puguem oferir perquè els pares, assessorats pels seus pediatres de confiança, decideixin què fer”.
Justament, Benazet ha volgut defensar que les vacunes estan al darrere d’una considerable millora en l’índex de letalitat provocat per la malaltia. Així, ha apuntat que, actualment, es troba en un 0,46, “una de les més baixes d’Europa”.