Les respostes són la contesta a la bateria de preguntes escrites que Vela va formular a inicis de juny, totes elles centrades en l’àmbit de la salut mental. En elles la consellera demanava per si els recursos existents són suficients per atendre la problemàtica creixent en aquest àmbit. Mas, remuntant-se a la publicació del Pla Integral de Salut Mental (PISMA), que data del febrer del 2022, recorda les mancances que, llavors, es van constatar, com ara la falta d’un centre de salut mental “amb visió comunitària” i amb “atenció ambulatòria” o la necessitat d’augmentar llits d’hospitalització infantojuvenil. I, a partir d’aquí, assegura la ministra que s’han anat fent accions per intentar abordar-les. Algunes, s’assegura, ja en marxa i avançades.
Govern insisteix que la figura dels educadors de carrer s’ha d’implementar els anys 2025 i 2026, però s’admet que la responsabilitat és dels comuns, els quals, cal recordar no mostren gaire entusiasme per la mesura
Entre aquestes, hi ha “treballs per a la millora en les infraestructures d’hospitalització infantojuvenil”. Així s’indica que la unitat d’aguts ha passat ja de quatre a sis llits. I que, abans de finals d’any, s’ha de reestructurar tot aquest àmbit -l’atenció als nens i adolescents- “en una mateixa planta de l’hospital”. Al mateix temps, també hi ha la previsió de millorar els recursos humans del SAAS pel que fa als psicòlegs. En aquest sentit, s’apunta que ja s’ha passat de 13,3 a 16,75 aquest 2024. I, de cara a l’any vinent, la intenció és incloure al pressupost un nou increment: fins a 18,75 en tots els “dispositius atencionals”.
A banda, també es mostra confiança -malgrat la polèmica existent amb els veïns- a poder tirar endavant la reforma de les dependències llogades a l’edifici Ròdol per ubicar-hi el centre de salut mental d’atenció comunitària. Allà, recorden, s’han de traslladar “les actuals consultes externes (...) i el centre de dia ubicats a la planta -3 de l’hospital”. S’assegura que “aquest dispositiu estarà disponible a l’inici de l’any 2025”.
En les respostes també es donen detalls de la tasca que fan els equips d’atenció comunitària (EAC). Pel que fa a l’infantojuvenil, atén entre 6 i 9 persones diàries. El d’adults, entre 14 i 18. En canvi, s’admet que no es disposa de cap immoble propi per atendre persones amb trastorns mentals. Com a alternativa, hi ha diferents pisos cedits per institucions privades, com ara la Casa Aristot Mora o la Fundació Aurora Fornés. A banda, a finals del 2024 hi ha la previsió de disposar de pisos per a18 usuaris a Solà d'Enclar.
Vela també demanava per la implementació de la figura de l’educador del carrer, fixada entre les 42 accions del pla nacional d’infància i adolescència. Més concretament, era la 33. Des de l’executiu s’assegura que “està prevista per als anys 2025 i 2026”, tot admetent que “són els comuns els agents responsables de desenvolupar aquesta figura”. I s’assegura que “els ministeris pertinents estan duent a terme les accions prop dels comuns per col·laborar amb ells en el desenvolupament d’aquesta acció”. Ara bé, la resposta obvia que les mateixes corporacions parroquials no acaben de veure amb bons ulls aquesta idea. De fet, per ara, només la capital i Escaldes es plantegen tirar-la endavant, tal com va informar fa uns dies aquest mitjà.