Dels tres locals, el més gran ocupa una superfície de 567,52 metres quadrats i el preu del lloguer és de 5.107,68 euros. El segueix un altre de 163 metres quadrats amb un cost de 1.304 euros al mes i el darrer de 115 i un lloguer de 920 euros. Així ho ha respost Mas a preguntes de la consellera general del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Noemí Amador.
“És una activitat permesa pels estatuts, que no és perjudicial per a l’immoble i tampoc és contrària a les disposicions generals sobre activitats il·lícites, perilloses, incòmodes o insalubres. Per tant, entenem que es dona compliment al marc normatiu vigent aplicable”
La titular de Salut ha explicat que l’acord que es va arribar amb els veïns per evitar que pacients i els habitants de l’edifici es creuin i que això comportarà la construcció d’un accés independent. El pressupost de la reforma suposarà 1,2 milions d’euros en comptes dels 800.000 inicialment previstos, mentre que el cost dels canvis acordats amb la comunitat de propietaris comportarà una despesa addicional de 50.000 euros, dels quals el SAAS n’assumirà 25.000 i la resta ho farà l’entitat bancària propietat dels locals.
Helena Mas assegura que el centre ambulatori de salut mental “és una activitat permesa pels estatuts, que no és perjudicial per a l’immoble i tampoc és contrària a les disposicions generals sobre activitats il·lícites, perilloses, incòmodes o insalubres. Per tant, entenem que es dona compliment al marc normatiu vigent aplicable”.
La previsió que ha fet el SAAS del nombre de pacients que utilitzaran aquests espais és de 25. La xifra estimada s’ha calculat tenint en compte que el 2023 es van atendre 1.074 infants i joves, el que suposa 6.348 visites l’any. Una dada que, segons exposa, “és inferior, fins i tot, en moltes consultes de metges per compte propi”.
PACIENTS ATESOS
En el que portem de 2024, el servei de Consultes Externes ha atès 2.974 pacients amb trastorns de salut mental, dels quals 2.037 són adults i 937 menors. La xifra més alta, però en els darrers cinc anys, va ser el 2023 quan el total de persones ateses va ser de 3.340.
Pel que fa a la Unitat de Conductes Addictives, en els deu primers mesos de l’any hi ha hagut 677 pacients, dels quals 5 han estat menors. Així mateix, l’any passat la dada es va enfilar fins als 754.
Actualment, hi ha 64 pacients amb patologies mentals internats en centres fora d’Andorra, mentre que el 2023 n’hi havia 77. Fins a l’agost, la CASS havia reemborsat més de 761.000 euros, és a dir, 1.535 euros de mitjana per pacient. Fa un any, el cost per la CASS va ser d’1,3 milions d’euros.
Helena Mas ha tornat a insistir que en els motius pels quals es descarta fer un centre integral exclusiu dedicat a la salut mental. Un d’ells fa referència al conveni amb el Bisbat d’Urgell que encabirà diferents recursos assistencials a la Seu d’Urgell. També ha parlat de les Llars del Solà d’Enclar amb dues plantes per a persones amb patologies amb dos tipus de necessitats.
Finalment, el ministeri estudia la necessitat d’un centre polivalent amb vocació rehabilitadora per a persones amb trastorns crònics. Això hauria de permetre el retorn d’alguns pacients que es troben fora del país.
Comentaris (8)