El Ròdol obrirà al juliol i afavorirà el treball multidisciplinar i la coordinació en salut mental

El nou dispositiu, on hi coincidiran fins a 46 professionals de diverses especialitats, comptarà amb més del doble d’espais disponibles respecte als actuals

Porta d'accés principal de l'edifici Ròdol.
Porta d'accés principal de l'edifici Ròdol. Toni Solanelles

Si no hi ha endarreriments amb les obres i l’equip de salut mental del SAAS, amb qui n’hagi de ser el proper cap de servei definitiu al davant, ja està totalment integrat, el centre terapèutic que s’ha d’ubicar a l’edifici Ròdol, a l’avinguda Josep Viladomat d’Escaldes, es posarà en marxa al juliol i hauria d’afavorir el treball multidisciplinar i la coordinació dels equips, que arribaran a aglutinar un total de 46 professionals de diversos àmbits. El nou dispositiu comptarà amb més del doble d’espais disponibles respecte als actuals.

Així ho indica la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, en el marc d’una resposta escrita a una pregunta parlamentària formulada per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela. En l’esmentada estructura s’hi ubicaran “els diferents serveis ambulatoris ja existents a l’edifici de l’hospital (consultes externes d’adults, consultes externes infanto juvenil i consultes externes de la Unitat de Conductes Addictives), així com el servei de salut mental perinatal i de seguiment de la primera infància i els nous serveis de base comunitària”

En l’esmentada estructura s’hi ubicaran “els diferents serveis ambulatoris ja existents a l’edifici de l’hospital (consultes externes d’adults, consultes externes infanto juvenil i consultes externes de la Unitat de Conductes Addictives), així com el servei de salut mental perinatal i de seguiment de la primera infància i els nous serveis de base comunitària”

Encara amb més detall, a l’edifici esmentat s’ubicaran la majoria dels recursos ambulatoris i comunitaris d’atenció a la salut mental de la població, amb l’excepció del Servei de Rehabilitació Comunitària d’Adolescents (SRCA). Els diferents serveis que se situïn a l’edifici El Ròdol es dividiran en dues plantes. A la primera, el centre de salut mental infanto-juvenil, per als menors de 18 anys, amb sales d’espera i de joc, i els despatxos de visita de psiquiatres, psicòlegs clínics, terapeuta ocupacional, treballador social i administratius.

En aquesta àrea hi prestaran servei sis psicòlegs, tres psiquiatres, dos terapeutes ocupacionals i sengles professionals de la neuropsicologia, la infermeria, el treball social i l’educació social. No tots hi invertiran una jornada sencera. A la planta baixa s’hi trobaran el centre de salut mental d’adults, a partir dels 18 anys; la UCA, a partir dels 14 anys (UCA); el centre de dia de salut mental d’adults, i els dos despatxos dels equips d’atenció comunitària (EAC). A més dels despatxos de visita de psiquiatres, psicòlegs clínics, terapeuta ocupacional, treballador social, educador social i administratius, hi haurà dos sales de reunions per als diferents recursos.

En concret, a l’UVA hi haurà dos psiquiatres, tres psicòlegs i sengles experts en treball social, TCAI, educació social, monitoratge i infermeria. Quan al centre de salut mental d’adults, els professionals que hi haurà, no sempre a dedicació exclusiva, seran quatre psiquiatres, cinc psicòlegs, tres terapeutes ocupacionals, dos neuropsicòlegs, dos treballadors socials i dos infermers. Més sengles TCAI, educador social i administratiu. Les unitats d’hospitalització d’aguts (adults i infanto-juvenil) i els hospitals de dia de Salut Mental (adults i infanto-juvenil), com també l’hospital de dia de l’UCA, romanen a la quarta planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

MODEL ASSISTENCIAL

L’objectiu d’aquest recurs és impulsar l’atenció integral i centrada en les persones basada en el concepte de la recuperació per millorar la qualitat de vida al llarg del cicle vital, en un context comunitari, fora de l’àmbit hospitalari. El pla funcional l’ha elaborat qui fins fa poc va ser el cap de servei de Salut Mental, el psiquiatre aragonès Carlos Mur. El model d’atenció se centra en la persona i les intervencions es basen en el pla terapèutic individualitzat compartit (PTIC), que es consensua amb els professionals referents i els usuaris i les famílies. Es faran visites individuals, grupals, entrevistes familiars i visites a domicili, com s’han fet fins ara.

L’elaboració del pla terapèutic individualitzat compartit serà de caràcter interdisciplinari, considerant els interessos, les capacitats i les dificultats de les persones ateses. Es dissenya un pla terapèutic individualitzat i consensuat amb l’usuari i la família en què es planifiquen una sèrie d’objectius per assolir i les intervencions dirigides a aconseguir-los. Es pretén dur a terme una pràctica assistencial basada en l’evidència científica i en l’experiència demostrable, que promogui la recerca i la difusió dels resultats del servei.

Documents

Comentaris

Trending