Reforçada la vigilància de la verola del mico arran de la declaració d’emergència per part de l’OMS

Salut manté oberta la possibilitat de la vacunació tot i que la recomanació continua essent per les persones amb alt risc d’infecció. Des del 2022, Andorra ha detectat cinc casos de la verola del mico i ha administrat 19 dosis de la vacuna

Comentaris

Una dosis de vacuna de la verola del mico.
Una dosis de vacuna de la verola del mico.

Arran de la decisió de l’OMS de tornar a declarar l’emergència internacional per la verola del mico (mprox), el Ministeri de Salut ha decidit reforçar la vigilància, tot i que Andorra no s’ha registrat cap cas ni sospita de la malaltia. Les autoritats sanitàries mantenen el seguiment constant i s’ha actualitzat la informació als professionals perquè puguin prendre les mesures escaients en cas que es detecti algun cas o sospita. 

Aquest any 2024, de moment, no s'ha detectat cap cas al país. El 2023 es va detectar un cas i el 2022, quatre. En totes les ocasions els casos van evolucionar favorablement. Fins al moment al Principat s’han administrat 19 dosis de vacuna, totes entre finals del 2022 i principis del 2023. Ara per ara, la recomanació continua essent la vacunació de les persones amb alt risc d'infecció.

Des de Salut també recorden la importància de les mesures preventives en el cas de fer menys de 30 dies d’un desplaçament a zones afectades pel brot o haver tingut contacte amb un cas i presentar símptomes compatibles amb el virus. Cal fer ús de la mascareta, cobrir les lesions, aïllar-se a casa, contactar amb el 116 perquè en faci la valoració i seguir les seves indicacions.

L’mpox (coneguda anteriorment com a verola del mico) és una malaltia vírica endèmica a l’Àfrica central i occidental. La transmissió de persona a persona es dona principalment pel contacte estret amb persones malaltes, tant per contacte amb la pell amb lesions com per contacte proper amb gotes respiratòries. Així doncs, per prevenir la infecció cal evitar aquest contacte estret amb persones malaltes, sobretot el contacte sexual i el contacte amb les lesions que puguin tenir, així com evitar compartir roba o altres utensilis.

El període d’incubació sol ser de 5 a 16 dies, però pot arribar a 21. Els símptomes comencen amb febre, mal de cap, dolors musculars, mal d’esquena, inflamació dels ganglis limfàtics, calfreds i esgotament. Normalment, es desenvolupa una erupció, que generalment comença a la cara i després s’estén a altres parts del cos. Quan la crosta cau, la persona ja no és infecciosa.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending