Qui hagi passat la Covid podrà rebre la tercera dosi de la vacuna en tot just un mes

Salut accelera el procés de vaccinació després de constatar les persones que s’han infectat amb la variant Delta queden de seguida desprotegides davant Òmicron i també ofereix ja la quarta tongada a les persones amb immunodepressió

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. T. S.

Les persones que hagin passat recentment la Covid-19 podran rebre en un termini tot just d’un mes la tercera dosi de la vacuna, si és que no la tenien encara en el moment de la infecció. Salut considera necessari accelerar amb aquest procés, vist que hi ha persones que s’han tornat a contagiar amb Òmicron quan, setmanes abans, havien passat la malaltia, previsiblement causada per la soca Delta. També s’oferirà la quarta dosi a les persones amb immunodepressió.

Des del Govern es continua veient la vacunació com a la gran eina per combatre la pandèmia i, en especial, la nova variant molt més infectiva. Tant que és capaç de tornar a provocar la malaltia en pacients que no fa gaire temps la van patir. Per això, es considera clau accelerar amb les terceres dosis, fins i tot en aquests casos.

“Hem comprovat que la gent que ha agafat la Delta, quan ha passat un mes, ja queda desprotegida davant la nova variant”, ha apuntat Benazet

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’entrevista que ha ofert a ‘Diari TV’. La voluntat, ha destacat, és completar al llarg dels pròxims dies el procés amb totes les persones que van rebre en el seu dia la pauta completa i que no s’han infectat amb el coronavirus els darrers mesos. I, després, el centre de vacunació encara haurà de treballar. “Quan hagi passat un mes, qui hagi passat la malaltia ja es podrà posar la tercera dosi”, ha indicat, tot assegurant que, a alguns d’ells, “ja se’ls està cridant”.

El motiu d’aquesta decisió rau en el fet que Òmicron té una gran capacitat per reinfectar. “Hem comprovat que la gent que ha agafat la Delta, quan ha passat un mes, ja queda desprotegida davant la nova variant”, ha apuntat Benazet. El ministre ha explicat que també s’oferirà una altra dosi, en aquest cas ja la quarta, als pacients immunodeprimits, per exemple, els trasplantats. “Està demostrat que amb aquesta sí que fan l’efecte ‘booster’ que tant ens interessa”, ha apuntat.

El titular de Salut ha reconegut que les expectatives de cara als pròxims dies i setmanes és que es mantingui l’alt nivell de nous contagis que ha provocat la soca originàriament detectada a Sud-àfrica. I això generà tensió tant a les empreses, per culpa de les baixes laborals, com al sistema sanitari. Especialment a l’atenció primària. Al seu entendre, encara que ara mateix no hi hagi molt personal afectat per la malaltia, això pot canviar i, per això, es treballa en un pla de contingència. Inspirat amb mesures adoptades a França, podria incloure la possibilitat que professionals contagiats però asimptomàtics puguin donar servei, justament, a les àrees Covid.

Per ara, la certa relaxació de la pressió que la pandèmia exerceix sobre l’hospital ha permès reactivar alguns serveis que havien quedat aturats fa unes setmanes. Així, s’ha pogut tornar a fer cirurgia programada a un dels quiròfans.

Salut no descarta que, en cas d’un excés de personal sanitari de baixa per estar contagiats, professionals asimptomàtics puguin treballar a les àrees Covid

Benazet ha defensat que “hem d’aprendre a conviure amb Òmicron” i, sobretot, amb el fet que “infecta molt més i, per tant, és impossible fer la política de traçats i seguiment d’abans”. En aquest sentit es dirigeix “l’automatització de processos” que s’ha impulsat, per exemple, a l’hora d’atorgar les baixes. També ha advertit que, tot i ser menys agressiva, encara hi ha risc i, per tant, “hem de tenir un respecte a la infecció: estar el màxim d’oberts però també seguir les normes”.

El ministre ha admès que hi ha una elevada incidència a Andorra. Aquesta, però, l’ha atribuït a tres fets. Primer, el model social i econòmic per ser un país amb molts visitants; el segon, unes proves TMA que “diagnostica més que les d’altres països i ens ajuda a tenir més control”; i, per últim, que “fem molts tests”. A la vegada, ha defensat que “cal considerar que tenim un índex de letalitat del 0,53%”, que ha volgut comparar amb la mitjana europea, d’1,6. “Hem sigut capaços de no col·lapsar el sistema sanitari i d’oferir a tots els malalts els mateixos mitjans”, ha argumentat

Sobre la possibilitat de noves restriccions, ha apuntat que, per ara, no estan sobre la taula. El motiu? La situació relativament sota control a l’hospital. “El que importa realment és el coll d’ampolla que és la unitat de cures intensives, que és el que vigilem contínuament”, ha apuntat.

Comentaris (24)

Trending