Espot, Mas i Pérez fa dies que mantenen reunions amb els representants dels diferents col·legis sanitaris del país. Segons ha informat el Copsia en un comunicat, la reunió posa de manifest “les principals prioritats per al desenvolupament i millora” del sector de la psicologia al país, amb l’objectiu de reforçar el diàleg i establir accions concretes que beneficiïn tant els professionals com els usuaris dels serveis de salut mental.
Precisament, un dels punts que més els preocupa és “l’increment de les baixes laborals relacionades amb problemes de salut mental en tots els sectors professionals. Òscar Fernández explica que “hem notat que ens arriben pacients en situació de baixa mèdica per culpa de la feina”. En aquest sentit, diu que han demanat a la ministra de Salut si els poden facilitar dades de la CASS i considera necessari “posar eines i recursos en aquesta qüestió perquè penso que és un entorn que no se li dona prou importància i estem en una situació d’increment d’aquesta pressió”.
El president del Copsia pensa que “hi hauria d’haver una pressió per part d’inspecció de treball perquè així ho contemplin i cal fer més accessible l’atenció psicològica al voltant de l’empresa”
Lamenta que la majoria d’empreses no contemplen en els seus plans de prevenció de riscos laborals el tema psicosocial i psicoemocional. El president del Copsia pensa que “hi hauria d’haver una pressió per part d’inspecció de treball perquè així ho contemplin i cal fer més accessible l’atenció psicològica al voltant de l’empresa”.
També s’ha parlat de la inclusió de la neuropsicologia a la cartera de serveis sanitaris, per ampliar l’atenció psicològica i “garantir un abordatge més ampli i especialitzat” de les necessitats dels usuaris. Òscar Fernández diu que la CASS els ha demanat més informació i han tornat a formular una nova proposta a Salut que l’haurà de validar per tornar-la a enviar al consell d’administració de la parapública perquè l’aprovi. Confia que pugui ser una realitat al febrer.
Com ja van manifestar també les dietistes i nutricionistes, l’intrusisme és una altra de les qüestions que preocupen aquests professionals. En el cas del Copsia demana que l’exercici de la professió es faci “exclusivament” per part de professionals degudament qualificats i col·legiats per tal de protegir els ciutadans de “pràctiques no regulades que podrien posar en risc la seva salut mental”. Fernández ha sol·licitat al cap de Govern una trobada al departament de Comerç perquè “ens diguin els paràmetres que fan servir per determinar què és intrusisme i exposar-los els elements que nosaltres tenim en compte”.
Entre els temes tractats i que destaca el col·legi, com s’ha dit, hi ha la revisió del conveni amb la CASS, però també la regulació de les consultes en línia, tenint en compte “l’increment d’aquest tipus de serveis en els darrers anys i la seva
Finalment, també han exposat la necessitat de modificar els estatuts del Copsia i la llei de la psicologia com a “pas fonamental per adaptar la normativa a la realitat vigent”.
Comentaris (11)