El PS entra la proposició de llei de l’oblit sanitari que inclou el càncer, el VIH i l’hepatitis C

Vela i Casal retreuen al Govern que no hagi pres la iniciativa abans malgrat les promeses, confien que el text es pugui tramitar i es mostren obertes a canvis “si és per millorar-lo”

Susanna Vela i Judith Casal durant la roda de presentació de la proposició de llei de l'oblit sanitari.
Susanna Vela i Judith Casal durant la roda de presentació de la proposició de llei de l'oblit sanitari. M. P.

El grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat aquest dijous una proposició de llei per fer efectiu el dret a l’oblit sanitari, que ha de permetre que aquelles persones supervivents de malalties com el càncer, el VIH/Sida i l’hepatitis C no siguin discriminats en el moment de contractar assegurances, hipoteques o préstecs bancaris. La presidenta del grup, Judith Casal, ha remarcat que com que el Govern s’hi havia compromès, la primera intenció va ser treballar-ho conjuntament, però veient que la situació no es desencallava, han decidit prendre la iniciativa “tal com ja vam advertir que faríem”.

El text que han presentat Casal i la seva companya de grup, Susanna Vela, inclou tres articles que modifiquen dues lleis: la 12/2017 d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances i la 13/2013 de competència efectiva i protecció del consumidor. A més, inclou una disposició addicional i dues disposicions finals. Vela ha remarcat que es tracta d’un text que va en consonància amb les iniciatives que s’han adoptat a l’entorn europeu, citant la resolució aprovada pel Parlament Europeu el 2022 en la que instaven els governs dels diferents països de la Unió Europea a fer els canvis legislatius necessaris perquè el 2025 els supervivents de càncer no fossin discriminats en comparació amb altres consumidors.

El primer article de la llei estipula que no es pot discriminar a les persones que pateixen o han patit malalties com el càncer, el VIH/Sida o l’hepatitis C, així com tampoc es pot denegar l’accés a la contractació una vegada han transcorregut cinc anys de la finalització del tractament sense recaiguda posterior.

La proposició de llei també exposa l’anul·lació de les clàusules, estipulacions, condicions o pactes que excloguin una de les parts per haver patit VIH/SIDA, càncer o hepatitis C i no es podrà sol·licitar informació oncològica una vegada hagin passat cinc anys des de la finalització del tractament sense recaiguda posterior.

A més, una de les disposicions addicionals insta el Govern a què en un termini de 8 mesos des de l’entrada en vigor del text es faci un estudi sobre l’oblit sanitari referent als trastorns mentals per si també s’hi poden incloure. “És una demanda de les associacions de salut mental”, ha reconegut Vela. Igualment, també s’estableix que l’executiu hagi aprovat les modificacions reglamentàries pertinents de la llei d’ordenació i supervisió d’assegurances perquè es pugui fer efectiu aquest dret un any després de l’entrada en vigor.

TRAMITACIÓ

Casal s’ha mostrat confiada que tot i que el Govern pugui justificar que era una qüestió que ja estaven treballant, no els tombi el text i pugui entrar a tràmit per treballar-lo i fer-hi canvis “si és per millorar el text”. En tot cas ha retret que “la comissió de salut no ha legislat res fins al moment i portem més d’un any de legislatura” i ha reconegut que la sensació és que “planifiquen molt i després no es materialitza tant”.

Amb la voluntat de dona “un impuls”, com ja es va fer amb la llei del raonador, s’ha decidit prendre la iniciativa i entrar la proposició. “Són tres articles, la complicació no és tant i no requereix tant anàlisi polític”, ha manifestat Casal, reiterant que d’aquesta manera també compleixen amb el compromís que havien adquirit amb Assandca, que van ser els primers a demanar el dret a l’oblit en el cas del càncer.

Comentaris (1)

Trending