El programa Aptitude detecta l’audició com a principal problema de la gent gran a Escaldes

Els resultats de la valoració de 269 persones de la parròquia han demostrat que, en gran part, tenen una bona situació física i emocional, amb un nivell de fragilitat baix

Presentació dels resultats del programa Aptitude.
Presentació dels resultats del programa Aptitude. Pilar Candel

El programa Aptitude, impulsat pel servei d’Envelliment i Salut del SAAS va aterrar a Escaldes-Engordany el passat mes de febrer. Fins al maig es van valorar 269 persones grans de la parròquia per tal d’observar les seves capacitats. Els resultats han deixat veure que el principal problema és, principalment, auditiu. Malgrat això, la majoria dels participants tenen una bona condició física i emocional, amb un nivell de fragilitat baix.

Gran part de les 269 persones que han participat en l’avaluació han estat derivades des del departament de l’àrea de Social del comú d’Escaldes. La doctora Eva Heras, cap del Servei d’Envelliment i Salut del SAAS i encarregada del programa Aptitude, ha assenyalat que la valoració és “molt integral”. El que més ha cridat l’atenció dels resultats que s’han presentat aquest dilluns als participants és que el 50% de les persones tenien problemes d’audició. “És una cosa que ve amb l’edat, a mesura que ens anem fent grans ens anem veient més afectats, però també és perquè no es dóna importància i no es posen audiòfons”, ha assenyalat Heras.

A la prova pilot han participat 180 dones i 89 homes, amb una edat mitjana de 76 anys. Gran part d’ells, ha assenyalat Heras, participaven a diferents tallers cognitius i de mobilitat, i d’aquí es tradueix el seu bon estat físic. Així mateix, un centenar d’ells han estat derivats, no tant a especialistes mèdics, com gerontòlegs, sinó també a diferents activitats que té el comú o que posarà en marxa. Principalment, després de l’audició, s’ha observat que un 15% de la gent gran avaluada té una salut del son de mala qualitat, i que un 14% té risc de depressió. En aquest sentit, Heras ha remarcat que es parla “de riscos, no de diagnòstics, després s’ha de valorar i s’ha de validar a nivell clínic”.

De fet, a nivell posterior, el que es farà serà proposar un pla d’intervenció especialitzat en les fragilitats que s’han detectat a Escaldes durant 12 setmanes. Es fa activitat física dirigida, un cop a la setmana durant dues hores, estimulació cognitiva o a nivell d’emocions o de nutrició. A més, es parla amb el comú per veure quins són els dispositius engegats. En aquest sentit, la consellera d’Acció Social, Magda Mata, ha remarcat que es començarà un nou taller cognitiu, centrat en la memòria, “ens adaptem a les necessitats de la població, és el nostre deure”. Heras ha assenyalat que les diferents polítiques comunals han estat d’ajuda per a la bona salut detectada entre la gent avaluada.

Diferència important entre els padrins d’Escaldes i de Canillo

Aquests bons resultats han estat bastant diferents dels que es van obtenir, per exemple, a Canillo. Heras ha assenyalat que un dels motius principals és la proximitat amb la pandèmia amb la qual es va realitzar l’estudi a la parròquia alta. En aquella ocasió, es va detectar una fragilitat molt superior a la d’Escaldes. A més, però, Heras ha explicat que “la localització també afecta, hi ha gent que viu aïllada i potser no tenen tantes facilitats per a fer activitat física o desplaçar-se”. Ha afegit que a Escaldes “veiem que és una parròquia molt dinàmica, on la gent gran està molt vinculada al comú i fa molts tallers d’exercici físic, per exemple”.

 

Comentaris

Trending