El pacte d’Estat de salut queda encara més coix: Concòrdia també fa un “pas al costat”

La formació decideix no subscriure un document que, consideren, parla bàsicament d’objectius però manca d’accions “concretes”, de definició del model sanitari que es vol i d’una planificació de les iniciatives a adoptar

Els consellers de Concòrdia durant la roda de premsa.
Els consellers de Concòrdia durant la roda de premsa. G. P.

Concòrdia tampoc hi serà al pacte d’Estat de salut. La formació ha decidit “fer un pas al costat” perquè considera que la proposta que s’ha plantejat des de Govern no és “concreta”. Més enllà dels objectius, indiquen, no es posa negre sobre blanc ni quin és el model sanitari que es vol per al país ni les accions a tirar endavant per arribar-hi, així com tampoc un calendari. Per això, entenen que no tenen “un encaix” dins de l’acord, tot i no tancar definitivament la porta si, en el futur, se solucionen aquestes, al seu entendre, deficiències.

Així ho han anunciat els consellers generals de Concòrdia en una compareixença davant els mitjans. La parlamentària Maria Àngels Aché ha volgut recordar que s’ha donat prou temps a Govern per veure com evolucionava el document final. A aquest, ha incidit, es van plantejar una vintena d’esmenes de les quals, però, poques han estat acceptades. El resultat final, així doncs, no acaba de convèncer la formació.

“Podem compartir la filosofia general del document, però manquen polítiques concretes per assolir els objectius plantejats”, ha justificat Aché, que ha indicat que la decisió -el pas al costat- s’ha pres després de “converses dins de grup” però també de reunions amb la ministra, Helena Mas. “Allà li vam manifestar els neguits”, ha indicat.

Des de Concòrdia, però, s’ha volgut deixar clar que aquesta postura no suposa, en cap cas, rebaixar “el compromís” que la formació té amb la salut. També s’ha avançat que la porta a replantejar l’entrada al pacte d’Estat no està tancada. Ara bé, sempre sota una premissa clau: “Estem disposats a col·laborar si presenten mesures més concretes”.

Per la seva banda, la seva companya de grup, Núria Segués, ha apuntat una altra carència que consideren que té el document. “Ens preocupa la manca d’un debat profund i d’una reflexió col·lectiva sobre el model sanitari que desitgem tant ara com de cara al futur”, ha apuntat. En aquest sentit, ha lamentat que la proposta de Govern “no proporciona el detall de com es pretenen assolir aquests grans eixos ni les accions que en pengen ni com s’han d’executar”. En definitiva, “falta un full de ruta clar”.

Aché no ha amagat que la formació es mostra decebuda pel fet que les propostes fetes per incorporar al pacte d’Estat, almenys en la seva gran majoria, han estat desestimades. Fins a una vintena es van fer arribar, moltes d’elles “concretes” i això seria, justament, el gran problema. “Ens van dir que s’havien de treballar en comissions tècniques”, ha indicat.

Per la seva banda, el líder del grup, Cerni Escalé, ha apuntat que el fet de no estar al pacte d’Estat no ha de ser cap impediment per poder participar, tant ells com altres actors, en la millora de la sanitat. “El Govern sempre ha d’estar en diàleg amb els actors econòmics i socials; no cal una taula de treball o un pacte de treball per tenir aquest diàleg”, ha comentat.

Comentaris (3)

Trending