L’oposició denuncia que l’Observatori de la Infància evidencia que es fa tard amb la salut mental

Govern i Demòcrates defensen que s’han fet accions per abordar la problemàtica, sobretot entre els adolescents, mentre que Concòrdia, PS i Andorra Endavant denuncien el retard el Pla Integral (Pisma) i que, fins ara, tot són “pedaços”

Un rètol indicatiu del centre de salut mental a la façana de l'hospital. ARXIU

Les dades revelades per l’Observatori de la Infància pel que fa a la salut mental dels nens i adolescents inquieten la classe política. Ara bé, la reacció és diferent segons si s’està a la majoria o a l’oposició. En el primer cas, es defensa que s’està abordant la problemàtica amb accions concretes, com ara la línia contra el suïcidi. En canvi, les formacions a la minoria denuncien que es va lent, sobretot a l’hora d’aplicar el Pla Integral de Salut Mental (Pisma).

Així, preguntat per la qüestió, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha defensat que “a través el PISMA ja s’han fet accions importants”. Com a exemple, ha posat la línia verda contra el suïcidi, el número 177, amb “protocols que permeten actuar amb professionals al darrere”. El polític canillenc també ha recordat altres mesures que han de “permetre la protecció i prevenció de les conductes suïcides.

En una línia similar s’ha expressat el conseller general de Demòcrates Salomó Benchluch. “Des de Salut, amb el Pisma, ja s’està abordant aquesta temàtica amb la implementació de vàries mesures”, ha assegurat. Entre elles, ha destacat “la creació d’un centre infantojuvenil” a Escaldes que “servirà per tractar temes de salut mental”. Es refereix, òbviament, a les dependències que s’han d’obrir a l’edifici Ròdol.

Aquesta visió, però, no és compartida per l’oposició, més enllà de la preocupació per dades com ara el fet que un 10% dels menors té idees suïcides dos cops per setmana o, fins i tot, amb més freqüència. Des de Concòrdia, la vicepresidenta del grup parlamentari, Núria Segués, avisa que això “és rellevant i inquietant”. Per això, apunta que “cal seguir recopilant aquestes dades” i, a la vegada, “fer polítiques de prevenció”. I és aquí on lamenta que “el Pisma o el pla de lluita contra el suïcidi haurien d’estar a punt fa força temps i, en canvi, van amb retard i ajornant-se més”. Per això, ha insistit que “cal posar recursos humans i materials per donar resposta”.

Des del PS, Pere Baró, apunta que “és preocupant que molts joves pensin a suïcidar-se i en molts casos més de dos cops per setmana”. Per això, ha carregat contra el ministeri de Salut. “Se’ns diu que s’està treballant i que és una prioritat. Veient les dades, o bé no ho fan o ho fan bé i sent com és ella psicològica jo m’inquietaria molt”, ha comentat. En aquest sentit, el PS reclama que “cal acomplir el Pisma i posar solucions a curt, mitjà i llarg termini”.

Per la seva banda, Carine Montaner, des d’Andorra Endavant, advoca per “fer prevenció a les escoles”. I això suposa “ensenyar a tenir salut mental i física als infants, a produir hormones de benestar i donar-los eines per evitar el ‘burnout’ escolar i aguantin la pressió i preparar-los per a la vida adulta”. Més enllà d’això, també ha carregat contra les accions fetes fins ara des de Govern: “pedaços, pedaços i més pedaços”, ha lamentat.